900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Likovna kolonija v Dolenjskem muzeju

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2019 08:10

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je v nedeljo začela šestdnevna likovna kolonija 15. Novomeški likovni dnevi, ki se je letos ob šestih vidnejših slovenskih umetnikih udeležujeta še dva zamejska in dva častna gosta. Ustvarjena dela bodo novembra predstavili v okviru razstave vseh del, nastalih na koloniji v teh letih.

Umetniški vodja in pobudnik kolonije, novomeški slikar ter specialist grafike Janko Orač, je na današnji novinarski konferenci povedal, da letošnji udeleženci, kot je za to kolonijo običajno, predstavljajo različne slikarske pristope in različne ustvarjalne generacije.

Gosti letošnje kolonije so akademska slikarka in grafičarka Barbara Jurkovšek iz Dola pri Ljubljani, akademski slikar Robert Lozar iz Črnomlja, akademska slikarka in magistrica grafike Nataša Mirtič iz Novega mesta, akademska kiparka Katja Smerdu iz Portoroža, akademski ilustrator in oblikovalec Peter Škerl iz Dolenjskih Toplic ter glasbenik in fotograf Lado Jakša, ki bo od odprtju omenjene jubilejne razstave pripravil multivizijsko predstavo.

Zamejska gosta sta tržaški grafik Franco Vecchiet in bosanski grafik Petar Waldegg, ki živi in ustvarja v Svečah v Avstriji. Častna gosta sta akademska slikarja starejše generacije, Milena Usenik in Emerik Bernard.

Orač je dodal, da udeležencem kolonije tudi tokrat niso predpisali teme ali motivov. Želijo le, da se vsak ustvarjalec izrazi v zanj prepoznavnem likovnem jeziku in Novemu mestu podari eno delo.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osojnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo nekaj manj kot 110 likovnih izdelkov skoraj sto likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija sicer pod okriljem Dolenjskega muzeja poteka trinajsto leto.

Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža. Vsa bodo 22. novembra predstavili na razstavi ob 15-letnici kolonije in jo pospremili s priložnostno publikacijo.

Ker gre za večje število likovnih del, bodo ta predvidoma razstavili v vsaj dveh razstaviščih hkrati, je še pristavila direktorica.

Kot je povedala strokovna sodelavka kolonije in kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj, bodo letošnjo kolonijo razširili s četrtkovo grafično delavnico Novomeški likovni dnevi mladih oziroma Odtisi Novega mesta, ki jo bo vodil Orač. Nanjo so povabili novomeške šolarje, ki bodo na mestnem Glavnem trgu iskali odtise različnih struktur, jih povezali v smiselno celoto in odtisnili na majice.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej.

Umetniski vodja kolonije Janko Orač