žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Novice Mokronog Trebelno

AVDIO: Mokronog-Trebelno: uspešno zaključeno proračunsko leto

Piše: Lapego/P.K.L.

Čas objave:
11.04.2019 09:49

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno je na 4. redni seji v tem mandatu obravnaval zaključni račun lanskega proračuna – na občini so z realizacijo zadovoljni – in drugi rebalans letošnjega proračuna.

V občini Mokronog-Trebelno so lani od načrtovanih 4,1 milijona evrov realizirali 3,3 milijona evrov prihodkov (81,7-odstotna realizacija) ter 4,3 od načrtovanih 5,2 milijona evrov odhodkov (83,5-odstotna realizacija). „Lahko rečem, da smo uspešno zaključili proračunsko leto 2018. Osrednja naložba preteklega leta je bila izgradnja športnega centra in prizidka podružnične šole na Trebelnem, ki je bila dokončno zaključena januarja letos. Drugi rebalans proračuna za letošnje leto pa je bil potreben predvsem zaradi nakupa novega reševalnega vozila za Zdravstveni dom Trebnje, ki ga je občina prijavila na razpis ministrstva za zdravje,“ pojasnjuje direktorica Občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj.

Poleg investicije na Trebelnem so lani v zelo kratkem času sprejeli tudi občinski podrobni prostorski načrt za Poslovno cono Puščava in nakupili zemljišča za prvo fazo PIC, trenutno pa občina čaka na gradbeno dovoljenje za izgradnjo komunalne ureditve prve faze. Pomemben projekt lanskega leta je bila tudi Medgeneracijska škratodežela Mokronog, ki je bila sofinancirana z evropskimi sredstvi.

S tokratnim rebalansom letošnjega proračuna dvigujejo prihodke in odhodke za približno sto tisoč evrov na 4,43 milijona evrov prihodkov in 4,57 milijona evrov odhodkov. Poleg denarja za nakup reševalnega vozila so z rebalansom zagotovili še denar za hitro polnilnico za električna vozila DC, ki naj bi stala pri občini, in se tako pridružuje polnilnicama AC, ki naj bi stali v centru Mokronoga in na Trebelnem.

Najpomembnejši naložbi letošnjega leta sta dozidava enega oddelka vrtca na Trebelnem, ki se počasi zaključuje in bo stala 275 tisoč evrov, in urejanje cestne infrastrukture, za kar bodo namenili 190 tisoč evrov.

V Mokronogu so včeraj potrdili še en proračunski dokument, in sicer proračun za leto 2020, ki predvideva 3,87 milijona evrov prihodkov in 3,82 milijona evrov odhodkov, zaradi sprememb cen na RCERO Ljubljana so soglašali s povišanjem cene storitve obdelave komunalnih odpadkov – mesečna položnica za gospodinjstvo bo po novem v povprečju višja za 0,9 evra. Nove pa so tudi cene storitve Pomoč na domu, ki jo izvaja Dom starejših občanov Trebnje. Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno se je odločil, da bo subvencija občine povišana na 65 odstotkov, kar pomeni, da bo končni uporabnik za delovno uro ob delovnih dneh in sobotah plačal 5,97 evra, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh pa 7,97 evra na uro. Zaradi višje subvencije občine bo cena za končnega uporabnika kljub podražitvi nižja od dosedanje – nova cena za uporabnike velja od 1. marca 2019. V prvi obravnavi so sprejeli tudi odlok o ravnanju z zapuščenimi in nepravilno parkiranimi vozili na območju občine ter odlok o razglasitvi zbirke likovnih del slikarja Borisa Kobeta za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Občine Mokronog-Trebelno. Občinski svet je podal tudi pozitivno mnenje o imenovanju dosedanje ravnateljice Osnovne šole Mokronog Zvonke Kostrevc za naslednje mandatno obdobje.

Mojca Pekolj o zaključnem računu lanskega proračuna in drugem rebalansu letošnjega proračuna

Mojca Pekolj o zaključnem računu lanskega proračuna in drugem rebalansu letošnjega proračuna