zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

marko-bandelli Svet24.si

Marko Bandelli o Janši kot skrajnem desničarju ...

medved Svet24.si

Na območju Postojne medvedka poškodovala ...

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

gaja prestor 7 sašo radej Njena.si

Gaja Prestor dobila diagnozo covidne pljučnice

djokovic Ekipa24.si

Đokoviću se nasmiha SREČA! Bo vendarle lahko ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Novomeški Glavni trg naj bi pripadel pešcem in kolesarjem

Piše: STA

Čas objave:
15.04.2019 14:32

Prenovljeni novomeški Glavni trg, ki ga namerava občina uradno odpreti predvidoma 10. maja, naj bi po predlogu vodstva novomeške občine v celoti namenili pešcem in kolesarjem. Če bodo omenjeni predlog potrdili še svetniki, bodo tako na Glavnem trgu kot v zalednih ulicah spremenili prometno ureditev, je napovedal župan Gregor Macedoni.

Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu.jpg
Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu
Foto: M.K.

Macedoni je na današnji novinarski konferenci dejal, da prometna ureditev novomeškega mestnega jedra predvideva maksimalno omejitev prometa na Glavnem trgu in da so skušali to prilagoditi željam tamkajšnjih stanovalcev, trgovcev in obiskovalcev.

Kandijski most.jpg
Kandijski most
Foto: MO NM

"Glavni trg bo postal izključno peš cona, motorni promet bo dovoljen le za časovno omejeno dostavo, ki je predvidena vsak delovnik in ob sobotah med 6. in 10. uro ter za intervencijo," je še dodal. Dostava naj bi bila možna le z dovolilnicami.

Glavna smer vožnje mimo Glavnega trga naj bi po županovih podatkih za motorni promet enosmerno tekla s Prešernovega trga po Sokolski ulici na Kandijski most, ki bo po načrtovani prenovi postal skupna enovita površina z omejitvijo vožnje na 20 kilometrov na uro. Prednost bodo imeli šibkejši udeleženci v prometu.
V zalednih ulicah naj bi prometna ureditev večinoma ostala nespremenjena, razen na Kapiteljski ulici in na odseku Cvelbarjeve ulice. Spremembe naj bi med drugim uvedli še na Germovi, Dilančevi, Detelovi in Šolski ulici ter na izvozu z Germove na Glavni trg. Šolska ulica naj bi postala enosmerna.

Na območju za pešce na Glavnem trgu ne bo označenih parkirnih površin, smeri vožnje in prehodov za pešce. Vsak dostavni voznik na tem bo moral prilagoditi način in hitrost vožnje in biti pozoren na šibkejše prometne udeležence.

Omenjeno območje bo omejeno s potopnimi stebrički na južnem delu Glavnega trga, na križišču z Jenkovo ulico, na stičišču Glavnega trga in Linhartove ulice, na stičišču Germove in Dilančeve ulice ter na stičišču Rozmanove in Kastelčeve ulice. Potopni stebriček bodo vgradili še na križišču Šolske in Germove ulice.

Na koncu Pugljeve ulice, ulice Breg, pri stopnišču Muzejske ulice, na Linhartovi in Germovi ulici bodo vgradili pritrjene stalne stebričke. V območju urejanja je predvidena ureditev linij mestnega potniškega prometa in avtobusnih postajališč.

Po mestnem jedru oz. do bližnjih parkirišč in javnih ustanov bo vozilo posebno vozilo na električni pogon. Macedoni je še povedal, da občina za rešitev problema nezadostnih parkirišč načrtuje gradnjo parkirne hiše pod kapitljem oz. na območju tamkajšnjega zdajšnjega parkirišča.

Novomeški župan Gregor Macedoni o prometni ureditvi Glavnega trga