mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Ob Dnevu zemlje bo živahno na Novem trgu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.04.2018 13:30

Na Novem trgu v Novem mestu bo novomeška Komunala v sodelovanju s podjetjem Cerod, občinami in osnovnošolci ter z njihovimi mentorji pripravila vsakoletno prireditev ob Dnevu zemlje.

V današnji oddaji "S Krko naokoli" smo gostili direktorja Komunale Novo mesto – Gregorja Klemenčiča. Razlog obiska je jutrišnja prireditev, ki jo pripravljajo v sodelovanju z učenci, učitelji in mentorji 15 tih osnovnih šol ter s številnimi podporniki tega ekološko usmerjenega projekta. Gre za zaključek celoletnega projekta »RECI(kliraj) naravi DA«, ki bo ob letošnjem Dnevu zemlje na novomeškem Novem trgu jutri med 9. in 12.30.

Kakovost življenja ni povezana zgolj s prehrano in gibanjem, temveč tudi z okoljem, v katerem bivamo in prav to skrb želijo v novomeški Komunali privzgojiti najmlajšim in preko njih spreminjati tudi že ustaljene navade odraslih, ki so se v nas zakoreninile iz preteklosti. To sta tudi namen in cilj projekta »RECI (kliram) naravi DA«.

Jutrišnja zgodba v počastitev Dneva zemlje, ki jo mladi pripravljajo v sodelovanju z novomeško Komunalo, se ne bo dogajala le na odru, pač pa tudi ob njem, saj bo postavljenih vrsta stojnic, na katerih se bodo predstavila različna društva, organizacije in klubi, ki se tako ali drugače posvečajo ekologiji. Zanimive bodo tudi različne predstavitve z ekološkim pridihom, saj je projektu pridružila tudi družba ZEOS.

Sicer pa Komunala Novo meto vsako leto poskrbi tudi za različne akcije zbiranja odpadkov. Ena takšnih ki se bo zgodila v teh dneh, ko bo tako imenovano mobilno zbiranje odpadne električne in elektronske opreme ter baterij, ki jo pripravljajo skupaj z družbo ZEOS. Tudi to je bila današnja tema v oddaji S Krko naokoli, ki jo pripravlja Renata Mikec.

Prireditev ob Dnevu zemlje

Tu je še nekaj zanimivosti o jutrišnji prireditvi ob Dnevu zemlje, ki bo na Novem trgu v Novem mestu med 9.00 in 12.20. Vstopnina na prireditev ob Dnevu zemlje je 1 žep zamaškov

- Predstavitve ekoloških dejavnosti posameznih osnovnih šol na stojnicah in v okviru delavnic (15 osnovnih šol - Brusnice, Bršljin, Center, Drska, Otočec, Šentrupert, Dolenjske Toplice, Dragotin Kette, Toneta Pavčka, Grm, Stopiče, Šmarjeta, Vavta vas, Šmihel, Frana Metelka Škocjan)          

Program na odru:

Predstavitvene točke bodo imeli osnovnošolci (Bršljin, Drska, Grm, Vavta vas, Center, Otočec, Dolenjske Toplice, Šmihel), DRPD Novo mesto z modno revijo, novomeške mažorete, Plesni studio Novo mesto, glasbeni gost bo BQL, zbrani pa bodo pozdravili tudi župani sodelujočih občin ter direktorja Komunale Novo mesto in podjetja CeROD, ki bosta podelila tudi plakete in nagrade najboljšim v celoletnem projektu "RECI(kliraj) zemlji DA".

Predstavitvene stojnice in delavnice posameznih društev in organizacij:

Pripravljajo jih in se na njih predstavljajo Center biotehnike in turizma Grm, Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Rod gorjanskih tabornikov, Zavod RS za gozdove OE Novo mesto, OZRK Novo mesto s predstavitvijo projekta Kreativen, Reciklarna v okviru društva Rokoroki, Čebelarstvo Kapš, Mestna občina Novo mesto, Komunala Novo mesto, Parobek - unikatni leseni izdelki, Valtex, iHelp, Keramika Gligić, Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice, Hiša dobrega kruha in Teniški klub Krka Otočec.

Predstavitvene točke bo pripravila družba Zeos s svojo Mini Planico. Zeoss se letošnjemu dogodku pridružuje v sklopu svojih aktivnosti pri projektu Life Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. Na dogodku se bo predstavila z različnimi aktivnostmi:

E-TRANSFORMER - Multimedijski tovornjak, ki se na dan dogodka razstavi v pravo potujočo učilnico; na strehi vozila je nameščena fotovoltaika, s pomočjo katere se predvaja video predstavitev v njegovi notranjosti.

PREDSTAVITEV MOBILNEGA ZBIRANJA STARIH APARATOV - V Novem mestu z okolico bo med 23. in 25. aprilom potoval poseben mobilni zbiralnih za stare aparate, sijalke in baterije, kamor bodo lahko občanke in občani brezplačno oddali tovrstne odpadke.

PRIKOLESARI ELEKTRIKO - Poženi posebno sobno kolo in prižgi sijalke ter radio.

E-LABIRINT – Preizkusi se v spretnosti in pridi na cilj brez dotikanja napisa

FOTOROBOTEK - Fotkaj se z našo maskoto ECI-jem in si fotko pošlji na svoj e-naslov.

ZADENI IN ZADENI – Poskusi zadeti čim več mobilnih telefonov.

V oddaji SKN pogovor z direktorjem JP Komunala NM ob Dnevu zemlje