mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

AVDIO: Od vaške godbe do pihalnega orkestra

Piše: STA

Čas objave:
19.06.2020 08:01

V Posavskem muzeju v Brežicah bodo v soboto odprli razstavo Od vaške godbe do pihalnega orkestra. To so pripravili ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele, ki so ga kot nosilca enote godbeništvo leta 2013 kot prvega vpisali v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Razstava bo predstavila orkester, njegovo delovanje in dosežke.

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je na včerajšnji novinarski konferenci povedala, da bodo na razstavi predstavili dosežke kapelskega pihalnega orkestra od njegove ustanovitve leta 1850 do danes.

Predstavili bodo tudi predmete, glasbila, priznanja in razvoj godbe v več kot poldrugem stoletju njegovega delovanja. Razstavo so pripravili s sodelovanjem kapelskih godbenikov.

Dodala je, da je godbena dediščina živ pojav glasbene, družbene in družabne kulture. Z delovanjem kapelske godbe pa se že 170 let izkazuje zavest o krajinski in pokrajinski istovetnosti. Ta je po njenem sestavni del cerkvenih, državnih, političnih, delovnih in osebnih praznikov. "Z godbo se razvija in raste glasbena kultura posameznikov in skupnosti v Kapelah ter bližnjih in oddaljenejših krajih."

Alenka Černelič Krošelj je opozorila, da je v register nesnovne kulturne dediščine od več kot 100 slovenskih godb vpisanih le osem, dve od teh sta iz Posavja in sicer ob kapelski še sto let stara godba iz Loč.

Kapelski orkester so sicer v omenjeni register nesnovne kulturne dediščine vpisali zaradi njegovega dolgoletnega nepretrganega delovanja in pomena. Kapelska godba je namreč zaznamovala življenja številnih Kapelcev, bila je vpeta v njihovo življenje, zaznamovala je tudi vse, ki so prišli z njo v stik, je pojasnila.

Predsednik Kulturnega društva Pihalni orkester Kapele Ivan Urek je navedel, da je kapelska godba leta 1850 nastala iz peščice odsluženih avstroogrskih vojaških godbenikov, ki so se z glasbili vrnili domov. Prvi zapis o njej je sicer iz leta 1878, danes pa se je razvila v sodoben orkester s približno 50 člani.

Prejela je številne mednarodne, državne in lokalne nagrade, veliko tudi gostuje. Sodi tudi med najstarejše pihalne godbe v državi.

Dirigent Pihalnega orkestra Kapele Sebastjan Borovšak, ki to zasedbo vodi zadnjih pet let, je poudaril, da orkester dobro sodeluje z glasbeno šolo in da je med mladimi dovolj zanimanja za igranje v orkestru. Ob omenjeni obletnici je napovedal tudi slavnosti koncert. Tega v Kapelah načrtujejo decembra, kot posebnost pa bodo svoji zasedbi takrat priključili godala. Pihalni orkester Kapele bo na dvorišču Posavskega muzeja oziroma brežiškega gradu nastopil tudi ob sobotnem odprtju razstave.

Ta naj bi bila po prvotnih načrtih na ogled do srede oktobra, a jo bodo zagotovo podaljšali v prihodnje leto, je še zatrdila direktorica brežiškega muzeja.

Od vaške godbe do pihalnega orkestra.jpg
Od vaške godbe do pihalnega orkestra
Foto: Posavski muzej Brežice

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj o razstavi godbenikov


Predsednik Kulturnega društva Pihalni orkester Kapele Ivan Urek o obletnici in pomenu godbe