peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Novice Mirna Peč

AVDIO: Mirnopeški vodovod skoraj dokončan

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2019 10:41

V Občini Mirna Peč, ki sodeluje pri kohezijskem medobčinskem projektu oskrbe Suhe krajine s pitno vodo, bodo v dveh tednih končali posodobitev in nadgradnjo tamkajšnjega vodovoda. Voda bo v predvidoma štirinajstih dneh po njem pritekla tudi v kraje, ki do zdaj niso imeli urejene zanesljive vodooskrbe, je napovedal mirnopeški župan Andrej Kastelic.

Kastelic je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal, da bosta območji Gornjega Podboršta in Golobinjeka ter približno 80 tamkajšnjih občanov po novih ceveh v štirinajstih dneh prvič dobili vodo, preostali občani pa jo bodo odslej dobivali po prenovljenem in posodobljenem vodovodnem sistemu.

Omenjeni projekt s pridobitvijo vseh dovoljenj in poplačilom obveznosti morajo sicer končati do konca leta, je dodal župan.

Ta mirnopeška naložba bo po županovih podatkih dosegla približno 4,3 milijona evrov. Približno milijon evrov bo zanjo prispevala občina, preostanek bodo pokrili s kohezijskim vložkom.

Terenska dela so sicer začeli leta 2016. Po podatkih mirnopeške občinske uprave so najprej zgradili črpališče PG 1 na vrtini na mejnem območju z občino Mokronog-Trebelno in nato nadaljevali s preostalimi deli.

Projekt je obsegal prenovo in dograditev nekaj več kot 18,5 kilometra vodovodnega omrežja, gradnjo več manjših objektov in črpališč ter vodohranov, nekaj navedenih objektov pa so prenovili.

Dela so zajela tudi gradnjo vodovodov na Hmeljčiču, od Postaje preko Češenc do vodohrana Malenska vas ter od Biške vasi preko občinskega središča do Rogovile. Gradnjo razvoda od Malenske vasi preko Šrange do Jablana, povezave od Rogovile preko Malenske vasi do Gorenjega Podboršta ter od tam do Golobinjeka.

Z izgradnjo vodovoda med Vrhpečjo in Jordankalom so medsebojno povezali vse občinske vodovodne sisteme ter poenotili vodooskrbo na območju Globodola, z vodovodom med Dolenjim Globodolom in Brezovo Rebrijo pa so celoten občinski vodovod povezali s suhokrajnskim.

Na nekaterih vodovodnih trasah so opravili rekonstrukcijska dela, kot na primer na vodohranu Malenska vas in črpališču Postaja, z vsemi omenjenimi deli pa je ta dolenjska občina prišla do enega najmodernejših vodovodnih sistemov v državi.

Celoten kohezijski projekt oskrbe s pitno vodo Suhe krajine, pri katerem so se povezale občine Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje, naj bi po zadnjih podatkih brez davka stal približno 37 milijonov evrov, 85 odstotkov denarja zanj bodo dobili iz evropskih virov in od države.

Omenjena naložba bo zanesljivo vodooskrbo zagotovila skoraj 14.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic o mirnopeškem vodovodu