mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Prenova novomeškega mestnega središča kljubuje zimi

Piše: STA/Radio Krka

Čas objave:
27.02.2018 13:52

Na novomeškem Glavnem trgu, kjer so oktobra lani začeli arheološke raziskave in hkratno prenovo, arheologi kljubujejo zimi.

Šotor, ki jim omogoča delo v zimskih razmerah, so te dni premaknili v skrajni gornji del Glavnega trga. Glede na odločbo ministrstva za kulturo bodo izvajalci prenove v prenovljenem tlaku ohranili del odkrite starejše ceste.

Novomeški župan Gregor Macedoni je povedal, da dela sproti usklajujejo z novimi dejstvi, prenovitveno rešitev za srednji del Glavnega trga pa so morali nekoliko prilagoditi načrtom za ohranitev dela predvidoma baročne ceste.

Vodja strokovnega nadzora arheoloških del z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Uroš Bavec je povedal, da so z dozdajšnjimi raziskavami gornjega dela Glavnega trga potrdili domnevo o obstoju tamkajšnjega "suburbanega zaselka" oziroma "rimskega vicusa z romaniziranimi staroselci" oziroma Kelti.

Odkrili so namreč tehtne naselbinske sledove, jame za odpadke in ostanke lesenih nosilnih konstrukcij iz 1. stoletja pred našim štetjem in 1. ter 2. stoletja našega štetja. Med oprijemljivejšimi najdbami je opozoril na ostanke značilne rimske krušne peči. Odkrili so tudi del predvidoma antične tlakovane poti. V nadaljevanju arheoloških raziskav pričakujejo še več naselbinskih najdb.



Vodstvo Mestne občine Novo mesto skuša sicer ob prenovi z nekaj drugimi ukrepi oživiti zadnje čase močno opusteli novomeški Glavni trg. Objavili so subvencijski razpis za lastnike tam delujočih lokalov, pred kratkim pa še poziv za sofinanciranje obnove javnih pročelij v delu starega mestnega jedra. Občina je za te subvencije namenila 33.000 evrov.

Prenova novomeškega središča, ki velja za enega večjih podvigov novomeškega župana Macedonija in izpolnitev ene njegovih predvolilnih obljub, naj bi brez davka stala nekaj več kot 5,63 milijona evrov. Po podatkih novomeške občine bo arheološka raziskava dela podražila za dodatnih 220.000 evrov, občina naj bi celotno naložbo v štirih petinah pokrila z denarjem celostnih teritorialnih naložb.

Novomeško središče je bilo zadnjikrat v večjem obsegu prenovljeno pred 60 leti.

V oddaji "S Krko naokoli" o obnovi mestnega jedra