mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Kandijski most danes zaprli

Piše: STA

Čas objave:
21.03.2019 00:05

Prenovo središča Novega mesta, ki ga je občina začela v jeseni 2017, naj bi do konca meseca končali. Te dni nameravajo končati zaključna dela na priključku Sokolske ulice, kar bo za nekaj dni onemogočilo izvoz iz mestnega jedra, predlog prometne ureditve, ki na Glavnem trgu več ne predvideva motornega prometa, pa je v strokovnem pregledu.

Grafika_zapora pred Kandijskim mostom.jpg
Zapora pred Kandijskim mostom
Foto: MO NM

Novomeški župan Gregor Macedoni je napovedal, da se bodo izvajalci predvidoma po današnji jutranji prometni konici lotili zadnjih zaključnih del in prehoda za pešce v križišču na izteku Glavnega trga in Sokolske ulice, zaradi česar bo omenjeni izvoz onemogočen predvidoma do nedelje.

Dodal je, da so sicer izvajalci končanje preostalih prenovitvenih del na Glavnem trgu napovedali za konec tega meseca in da je Mestna občina Novo mesto objavila dodaten razpis za ureditev Kandijskega mosta, ki ga nameravajo po prenovi zasnovati kot nekakšen podaljšek trga.

Na mostu nameravajo poudariti površino za pešce in kolesarje, motorni promet pa v smeri iz mestnega središča urediti enosmerno. V primeru uspešnega izvajalskega razpisa dela na Kandijskem mostu pričakujejo poleti, je dodal.

Z novomeške občine so danes sporočili, da bo med deli na izteku Glavnega trga dostop v mestno jedro z avtomobili možen le do parkirišč pred Anton Podbevšek Teatrom. Za stanovalce in poslovne potrebe v tem delu mesta bo izvoz možen po Sokolski ulici, kjer bo promet potekal nasprotno od zdajšnjega. Te dni bodo sprostili promet v križišču med Kastelčevo in Rozmanovo ulico, so še zapisali.

Župan je tudi povedal, da je občina na podlagi razprav v zadnjih mesecih pripravila predlog prometne ureditve po prenovi, ki z izjemo dostave in intervencijskih poti predvideva zaprtje Glavnega trga za motorni promet. Več podrobnosti bodo izdali po strokovni preučitvi predlagane prometne ureditve, je še povedal Macedoni.

Glede avtomobilskega prometa na novomeškem Glavnem trgu so sicer mnenja deljena. Stranka Solidarnost je tudi decembra lani objavila spletno peticijo, s katero je predlagala njegovo zaprtje za tranzitni avtomobilski promet. Glavni trg naj postane kraj druženja, srečevanja, poslovanja in kulturno-umetniške dejavnosti, so zapisali njeni predstavniki. Peticijo je do zdaj podpisalo nekaj manj kot 1500 posameznikov.

Po pričakovanjih novomeške občine bo celotna prenovitvena naložba presegla sedem milijonov evrov, njeno sofinanciranje pa naj bi doseglo 4,6 milijona evrov.

Novomeško središče je bilo sicer zadnje večje prenove deležno pred 60 leti.

Novomeški župan Gregor Macedoni o prenovi Glavnega trga in prometu