ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Likovni samorastniki v Trebnjem

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
11.06.2018 11:09

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje do prihodnje sobote gosti že 51. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Na njem ustvarja devet umetnikov iz šestih držav, ki so v Trebnjem prvič, za sodelovanje pa jih je med prijavljenimi na javni poziv izbral strokovni svet galerije.

51 MTLS Trebnje, prvi dan ustvarjanja, foto Andrejka Vabic Nose(6).jpg

»So izjemno raznoliki – tako po starostni strukturi kakor tudi po načinu izražanja, po likovnih jezikih, ki so jih oblikovali, tako da sem prepričana, da bodo tako člani strokovnega sveta kakor tudi vsi ostali z zanimanjem spremljali, kaj se bo na taboru dogajalo, in upamo, da bo nastalo kakšno zanimivo in zelo lepo likovno delo,« pravi kustosinja Galerije liovnih samorastnikov Trebnje Andrejka Vabič Nose. 

51 MTLS Trebnje, prvi dan ustvarjanja, foto Andrejka Vabic Nose(2).jpg

V edinstvenem okolju zbrike naivne umetnosti že od včeraj ustvarjajo Rezka ARNUŠ, Mitja KOKOL in Branka PIRC iz Slovenije, Marc BOURLIER in MARGOT iz Francije, Irina GARSHINA iz Ukrajine, Minna LEHVÄSLAIHO s Finske, Charles VISCONAGE iz ZDA in Yudit YITZHAKI iz Izraela. Prav vsak od njih je zanimiv, iskriv in drugačen sogovornik, s katerim lahko obiskovalci poklepetajo še do petka, od 9. do 12. ure in od 14. do 19. ure, le v sredo od 9. do 12. ure.

51 MTLS Trebnje, prvi dan ustvarjanja, foto Andrejka Vabic Nose(5).jpg

»Ena od posebnosti našega tabora je tudi ta, da že pet desetletij gosti umetnike, ki tu dejansko ustvarjajo. Naša zbirka je zelo bogata s specifičnimi deli, ki zahtevajo veliko truda, veliko poznavanja neke tehnike in obiskovalci na ta način vidijo, kako pravzaprav nastane tako likovno delo. Hkrati pa se tudi lahko pogovorijo z umetniki in jih povprašajo o njihovih izkušnjah, ali na likovni poti ali pa na življenjski,« pravi direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje (pod njegovim okriljem deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje) Patricija Pavlič. 

51 MTLS Trebnje, prvi dan ustvarjanja, foto Andrejka Vabic Nose(4).jpg

Tudi 51. izvedbo tabora spremljajo številni dogodki, med kateri letos izstopa odprtje razstave izbranih del iz donacije Špringer-Bernik, ki bo v četrtek, 14. junija 2018, ob 18. uri v Baragovi galeriji. Na zaključku enotedenskega dogodka, ki bo v soboto, 16. junija 2018, ob 11. uri, pa bo znano tudi ime umetnika, ki bo za nagrado v prihodnjem letu samostojno razstavljal v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje.

Odprtje 51. MTLS Trebnje, Katrinas in OPZ GS Trebnje, foto Alenka Strazisar Lamovsek (6).jpg

Tabor je v soboto sicer odprl trebanjski župan Alojzij Kastelic, besede pa je nadgradila pesem Otroškega pevskega zbora Glasbene šole Trebnje pod vodstvom Tatjane Mihelčič Gregorčič in vokalne skupine Katrinas ob spremljavi Jošta Lampreta in Filipa Korošca.

Odprtje 51. MTLS Trebnje, foto Alenka Strazisar Lamovsek (1).jpg

Izjava Andrejke Vabič Nose

Andrejka Vabič Nose o umetnikih


Izjava Patricije Pavlič

Patricija Pavlič o umetnikih in obiskovalcih