mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Baragovo Trebnje bodo v soboto prvič prepredli s čipko enakih možnosti

Piše: Občina Trebnje / J.P.

Čas objave:
25.09.2018 10:25

V duhu dela znamenitega misijonarja Friderika Barage v občini Trebnje začenjajo edinstven projekt Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI). Po vzoru izjemnega rojaka bodo spodbujali socialno vključevanje ranljivejših skupin z medgeneracijskimi klekljarskimi delavnicami, širili znanje o Baragi z razstavami, predavanji in literarnim natečajem ter mu namenili posebno slaščico.

Uvodni dogodek projekta bo v soboto, 29. septembra 2018, ob 18. uri v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje, kjer bo potopisno predavanje Po Baragovi poti z odprtjem razstave slik in replik predmetov iz stiškega samostana. Sodelovali bodo tudi člani Oratorija Trebnje in Glasbene šole Trebnje. Na dogodku bodo javnosti prvič podrobneje predstavili projekt Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI), ki ga začenjajo predstavniki Občine Trebnje in Kulturno društvo Trebnje – sekcija Žnurce. V okviru projekta, s katerim povezujejo dediščinsko zapuščino Friderika Ireneja Barage ter lokalno društveno dejavnost klekljanja in ustvarjanja čipke, razvijajo nov program medgeneracijskih klekljarskih delavnic za izboljšanje socialnega vključevanja različnih ranljivih skupin. S tem sledijo delovanju Barage, ki je pred približno 200 leti na območju današnje ameriške zvezne države Michigen med tamkajšnjimi staroselci spodbujal medsebojno pomoč, druženje, predajanje znanja in prizadevanja za enake možnosti za vse. Prva od skupno desetih medgeneracijskih klekljarskih delavnic bo prihodnji mesec v središču Trebnjega. V okviru projekta bodo razvili tudi tri nove lokalne produkte: Baragovo rezino, glavno razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko in zbornik črtic o Baragi, ki bo nastal v okviru posebnega literarnega natečaja.

BACI 1.jpg
BA-ČI
Občina Trebnje

Med spremljajočimi dejavnostmi bodo (poleg uvodnega potopisnega predavanja) pripravili tudi predavanje o nastanku in pomenu Baragovega logotipa ter tri manjše samostojne razstave na temo Barage (Po Baragovi poti, Baraga in knjige ter Glina, Baraga in čipka).
Projekt Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI) je vreden 53.508,24 EUR, od tega so na javnem pozivu LAS STIK pridobili sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 38.823,10 EUR. Verjamejo, da gre za nov korak k enakim možnostim za vse, razvoju kulturnega turizma v občini ob širjenju prepoznavnosti Friderika Ireneja Barage ter ohranjanju snovne in nesnovne dediščine oziroma njenemu obujanju.

Luka Bregar

o BA-ČI