reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

AVDIO&FOTO: Brezplačna izobraževanja za starejše zaposlene tudi v prihodnje

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
08.10.2018 13:48

Splošne, ključne in temeljne kompetence omogočajo hitro prilagajanje spremembam, osebno izpopolnjevanje, dejavno sodelovanje v družbi in uspešno konkuriranje na trgu dela.

27 Forum odlicnsoti in mojstrstva, Temeljne in poklicne kompetence, foto Eva Veber (2).jpg
Patricija Pavlič
Eva Veber

Brezplačne programe v sklopu projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od leta 2016 do 2019 sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Brezplačne delavnice so bile namenjene zaposlenim, starejšim od 45 let, ki so nižje izobraženi in usposobljeni. Vodja projekta je bil Center za izobraževanje in kulturo Trebnje. Direktorica Patricija Pavlič: »Naše poslanstvo je, da gojimo vseživljenjsko učenje v okolju. Ta projekt nam je ponovno odprl vrata v nekatere organizacije, s katerimi zadnje čase nismo sodelovali, zato smo veseli, da smo spet osvežili in obnovili nekatera partnerstva. Predvsem nas pa veseli, da nam je bila dana možnost razvoja novih projektov, novih vsebin, ki jih lokalno okolje potrebuje s področja pridobivanja IKT veščin in splošnih veščin.« (- pripeta tonska izjava P. Pavlič)

27 Forum odlicnsoti in mojstrstva, Temeljne in poklicne kompetence, foto Eva Veber (2).jpg
Patricija Pavlič
Eva Veber

V projektnem partnerstvu je nekatere programe izvajal tudi RIC Novo mesto. Direktor Gregor Sepaher: »Če smo se v preteklosti povečini ukvarjali z ranljivimi skupinami, brezposelnimi, z Romi, migranti, smo s tem projektom lahko aktivno začeli delati tudi z zaposlenimi, se povezali z množico podjetij v regiji, tudi postali član Gospodarske zbornice, vstopili v gospodarstvo in imeli s tem projektom tudi možnost tudi zaposlenim ponuditi določena izobraževanja, krepitev najrazličnejših kompetenc.« (- pripeta tonska izjava G. Sepaher)

27 Forum odlicnsoti in mojstrstva, Temeljne in poklicne kompetence, foto Eva Veber (3).jpg
Gregor Sepaher
Eva Veber

Na Šolskem centru Novo mesto se že vrsto let vključujejo v različne projekte, tokrat pa so prvič posegli na področje temeljnih kompetenc, osnovnih znanj, ki naj bi jih vsak posameznik imel za lažje obvladovanje veščin na delovnem mestu. Vodja Medpodjetniškega izobraževalne centra na ŠS Novo mesto, Tomaž Pintarič: »Prej smo se bolj ukvarjali s poklicnimi kompetencami, sedaj smo pa razširili to tudi na področje temeljnih kompetenc. S tem projektom smo prišli tudi do manjših podjetij, obrtnikov, ki smo jim lahko del tega temelja dali. Do sedaj nismo delali slovenščine za tujce, nismo delali osnovnih računalniških izobraževanj, delali smo zdrav življenjski slog in podobne zadeve, kar pomeni, da lahko vsi skupaj od zdaj naprej ponudimo več.« (- pripeta tonska izjava T. Pintarič)

27 Forum odlicnsoti in mojstrstva, Temeljne in poklicne kompetence, foto Eva Veber (4).jpg
Helena Jurše Rogelj in Tomaž Pintarič
Eva Veber

Helena Jurše Rogelj z Grma Novo mesto – Center biotehnike in turizma, ki je bil tudi partner v konzorciju, pa je dodala: »V naši organizaciji smo se naučili to, kar na nek način že vemo: da je največ povpraševanja po strokovnih znanjih in pa po znanjih – to, kar smo v okviru projekta tudi ponujali – s področja poznavanja zakonodaje, kadar govorimo o agroživilski verigi. Naučili pa smo se tudi, da je zelo pomembno izbirat pravo časovno obdobje za ljudi, ko se jim ponuja izobraževanje, da je izobraževanje, ki jih ponujamo mi, na področju živilska in kmetijstva zelo težko realizirat s podjetji, ampak da je ključ v našem individualnem sodelovanju s posamezniki.« (- pripeta tonska izjava H. Jurše Rogelj)

27 Forum odlicnsoti in mojstrstva, Temeljne in poklicne kompetence, foto Eva Veber (5).jpg
Helena Jurše Rogelj
Eva Veber

O učinkih projekta so predstavniki vseh štirih organizacij v konzorciju podrobneje spregovorili tudi na tretjem panelu 27. Foruma odličnosti in mojstrstva, ki je bil že drugo leto zapored v Trebnjem. Moderator Luka Bregar je s štirimi sogovorniki govoril o etiki, vrednotah in ključnih veščinah v visokotehnološki družbi.

Z novimi stiki v gospodarstvu in drugih organizacijah bo lažje tudi delo do leta 2022. Konzorcij vseh štirih partnerjev je namreč prijavil projekt, ki bo tudi v naslednjih letih omogočal brezplačno izobraževanje in usposabljanje zaposlenih s programi računalniškega in digitalnega opismenjevanja, programi za poklicni in osebni razvoj ter programi priprav za prijavo v postopek pridobitve kvalifikacije oziroma certifikata.

Izjava Tomaža Pintariča s Šolskega centra Novo mesto

Tomaž Pintarič o projektu Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc


Izjava Gregorja Sepaherja z novomeškega RIC-a

Gregor Sepaher o projektu Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc


Izjava Helene Jurše Rogelj z Grma Novo mesto

Helena Jurše Rogelj o projektu Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc


Izjava Patricije Pavlič s Cik-a Trebnje

Patricija Pavlič o vodenju projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc