Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Misterion Doživetje skrivnosti voda

Piše: B. V.

Čas objave:
22.12.2018 08:48

Včeraj dopoldan je občina Semič v prenovljenem muzeju v Semiču pripravila tiskovno konferenco, kjer so predstavili projekt Misterion, projekt pri katerem je občina Semič vodilni partner skupaj z občino Metlika občino Kamanje in Kompasom Novo mesto. Projekt so predstavile vodja projekta Iva Konda, županja Polona Kambič in dr. občinske uprave občine Semič Mateja Kambič.

DSC_1106.jpg
Muzej
B.V.

Namen projekta je varovati in promovirati naravno in kulturno dediščino čezmejnega območja in prikazati, kako to območje že milijone let vežejo skrivnosti kraškega sveta in kraških jam, prečudovita narava in raznolika kulturna krajina.

DSC_1111.jpg
Vodilni partner je Občina Semič skupaj z občino Metlika, Kamanje in Kompasom NM
B.V.


Glavni cilj projekta je ohraniti in povečati privlačnost edinstvene naravne in kulturne dediščine ter razviti trajnostni turistični produkt tako, da bo obiskovalcem omogočal drugačno doživetje skrivnosti podzemnih voda in bo vključeval elemente ozaveščanja obiskovalcev o pomenu trajnostne rabe naravnih in kulturnih virov, povezovanje z lokalnim prebivalstvom ter podjetji za trajnostni razvoj obmejnega območja.

DSC_1105.jpg
Prizidek muzeju
B.V.


Pri projektu, katerega vrednost znaša 1.239.205,95 €, 85 % (1.053.325,05 €) prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, 15 % (185.880,90 €) pa prispevajo vsi projektni partnerji skupaj.Projekt se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija -Hrvaška 2014-2020.

DSC_1113.jpg
Tiskovna konferenca
B.V.

V obnovljeni muzejski hiši v Semiču bo urejena razstava Narava Bele krajine.
Obiskovalci se bodo ob veliki stenski ilustraciji vrnili več kot 100 milijonov v preteklost in doživeli podmorsko izkušnjo s spoznavanjem nekdanjih vrst, ki so tedaj vladale našemu planetu v plitvih toplih morjih. Nekatere podobe na Ilustraciji bodo deloma izstopale iz stene, ker bodo narejene v 3D tehniki in primerne tudi za dotikanje.Posebna pozornost bo namenjena spoznavanju krasa, zakrasevanju, nadzemnih geomorfoloških oblik in podzemlja.

Sledi današnja podoba, kjer se zgodbam pridruži življenje. Školjka kongeria in človeška ribica prevzameta glavno vlogo in predstavljata dve med seboj povezani, a igrivo spleteni zgodbi, ki obiskovalce animira in spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju.
Podzemni svet se skozi kraške izvire seli v potoke, reke, nadalje skozi mokrišča, travnike v gozd in v nebo. Počasi se zgodbam priključi človek: kot prednik, kot onesnaževalec, kot naravovarstvenik.

Semiška županja Polona Kambič

o prenovi muzeja