atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Polharska noč na Smuku

Piše: B.V.

Čas objave:
07.10.2018 10:25

Člani polharskega društva so sinoči na Smuku organizirali polharsko noč. Tako kot vsako leto so povabili tudi ostala polharska društva iz Štajerske in Dolenjske. Lovljenje polhov in nastavljanje pasti se razlikuje od kraja do kraja, v Beli Krajini in okolici pa je polharija še danes posebno doživetje.

Ob odprtju polharske sezone, ki je vedno 1.oktobra, so na Smuku prikazali kako se lovi polhe - predstavili so kako in kam se postavi pasti, kakšne morajo te biti in kateri plodovi so najbolj privlačna jed za polhe. Ob ognju so se pomerili v kuhanju golaža, ki je šel vsem zbranim izjemno v slast. Sicer pa je predsednik Polharskega društva Smuk Andrej Jakša povedal, da je polhov po gozdovih Smuka manj kot so pričakovali, tiste prave "debele žverce" pa lahko pričakujejo šele ob koncu polharske sezone, ki je načeloma konec oktobra. Trenutno vreme kaže, da bo lepa jesen dolga, tako da bodo tudi polhi imeli dovolj časa, da se zredijo.

Polh je sesalec, ki je razširjen po skoraj vsej Evropi, od Pirenejev do Volge in od Baltika do Krete. Naselil se je tudi na nekaterih otokih. Pri nas se polh pojavlja najnižje ob morski obali, v gozdovih pa ga najdemo do zgornjega roba bukovih gozdov.

V gozdovih na obrobju Kočevskega hribovja in Gorjancev je polharija prisotna od kar so se naselili prvi prebivalci. S polhi in življenjem v gozdovih so bili ljudje tesno povezani, predvsem zaradi prehrane in polhove masti, ki je še danes zelo čislana.

DSC_9986.jpg
Lovljenje polhov se razlikuje od kraja do kraja
B.V.
Letos je polharsko noč ne Smuku obiskalo veliko lovcev pa tudi tistih, ki so bili željni doživetja in jih ni motilo jesenske noči preživeti v gozdu. Poleg tradicije lovljenja polhov pa so semiški polharji letos pripravili tudi tekmovanje v kuhanju golaža. 

DSC_9977.jpg
Za vse obiskovalce so pripravili tudi golaž
B.V.

Predsednik PD Smuk, Andrej Jakša