hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Razstava Irene Polanec na ogled v Trebnjem

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
17.05.2019 12:50

7 likovnih del, portretov iz cikla Eva in tihožitij, iz zasebne zbirke Irene Polanec je do sredine septembra na ogled v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, s katero je svetovno priznana umetnica povezana že več kot pet desetletij.

GLS Trebnje, Pisma Evi, Irena Polanec, foto Alenka Strazisar Lamovsek.jpg
Irena Polanec
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Irena Polanec je namreč galeriji podarila 27 svojih likovnih del, od leta 1977 pa se je udeležila tudi skoraj tridesetih Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki jih je s svojimi prijateljstvi in znanstvi z vsega sveta nekaj tudi soorganizirala.

GLS Trebnje, Pisma Evi, foto Alenka Strazisar Lamovsek (10).jpg
Razstava Pisma Evi
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

»Ireno v Trebnjem poznamo in cenimo kot umetnico in gostjo. Njena ustvarjalnost je lepa in čutna v vsej svoji edinstvenosti in neodvisnosti. Očara nas s premišljenimi detajli, barvami, bogastvom simbolov in izbiro portreta kot osrednjega slikarskega motiva. Razstava je zasnovana tudi kot poklon Ireni ob njenem jubileju za neprecenljiv prispevek k promociji tabora in trebanjske galerije, prepoznavnosti njene zbirke in kot zahvalo za neskončno prijateljstvo, ki se je stkalo v petih desetletjih sodelovanja,« je ob odprtju razstave dejala direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič. 

GLS Trebnje, Pisma Evi, Patricija Pavlic, foto Alenka StrazisarLamovsek (3).jpg
Direktorica CIK-a Trebnje Patricija Pavlič
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Irena Polanec ustvarja že več kot pet desetletij, za svoje umetniško izražanje je prejela več domačih in mednarodnih priznanj. Cikel Eva, iz katerega je večina v Trebnjem razstavljenih del, se je rodil v Parizu, kjer je dolga leta živela in ustvarjala. Cikel je posvečen ženski, zanj pa je značilna portretna upodobitev renesančne, mistične, nedostopne ženske, včasih z rahlim nasmeškom, pogosto z izrazitim pogledom. Številna dela iz tega cikla so svoj novi dom dobila na vseh petih celinah, na razstavi pa so v črno-zlatih okvirjih predstavljena izbrana dela iz zasebne zbirke te edinstvene umetnice, ki je konec preteklega leta praznovala svoj 70. rojstni dan.

GLS Trebnje, Pisma Evi, foto Alenka Strazisar Lamovsek (9).jpg
Pisma Evi Irene Polanec, bo v Trebnjem na ogled do 15 septembra
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

»Trebnje se mi zdi moj drugi dom in sem rekla, da bomo razstavili to, kar imam. Mislim, da bo obiskovalcem to všeč. Kot je rekel Ciril Kosmač: Življenje je dolgo in sivo, samo trenutki so zlati. En zlat trenutek v življenju ustvarjalca je, ko ustvarja v tišini, sam s sabo, in potem naslednji zlati trenutek ta, ko dela razstavi svojemu občinstvu. Upam, da bodo začutili te vibracije, ki naj bi jih likovno delo dalo obiskovalcu in da bo njihov korak zastal prek kakšnim mojim likovnim delom. To je največji kompliment, ki ga lahko umetnik dobi,« je o razstavi povedala slikarka Irena Polanec. 

GLS Trebnje, Pisma Evi, foto Alenka Strazisar Lamovsek (11).jpg
Pisma Evi Irene Polanec, bo v Trebnjem na ogled do 15 septembra
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Odprtje razstave, ki ga je povezovala Kristina Gregorčič, je pospremil izjemen glasbeni program Glasbene šole Trebnje, nekaj zgodb iz svojih začetkov je s številnimi obiskovalci delila avtorica sama. Razstavo, ki bo na ogled do 15. septembra, je simbolno odprl župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

GLS Trebnje, Pisma Evi, Komorna skupina GS Trebnje, foto AlenkaStrazisar Lamovsek (8).jpg
Komorna skupina Glasbene šole Trebnje
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Slikarka Irena Polanec o razstavi


Direktorica CIK-a Trebnje Patricija Pavlic o slikarki Ireni Polanec