tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mirna

AVDIO&FOTO: Sobno dvigalo za lažje delo z gibalno oviranimi

Piše: P.K.L.

Čas objave:
29.09.2018 09:58

Da bo delo z gibalno oviranimi otroci, ki obiskujejo Osnovno šolo s prilagojenim programom Mirna, lažje, so poskrbeli številni donatorji, ki so omogočili nakup sobnega dvigala, ki so ga na šoli slovesno predali namenu danes dopoldne.

Osnovna šola s prilagojenim programom že skoraj štiri desetletja deluje v isti stavbi kot Osnovna šola Mirna. Trenutno jo obiskuje 34 otrok in mladostnikov do 26. leta iz občin Mirna, Trebnje, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Mirna Peč, večina v šolo prihaja z organiziranim prevozom.

Delo z osebami z motnjami v razvoju je zahtevno, razredi so majhni, pouk temelji na individualnem učenju, pri posebej težko gibalno oviranih pa od zaposlenih zahteva poleg učenja osnovnih življenjskih opravil tudi previjanje. Da bo to lažje, so na šoli nujno potrebovali sobno dvigalo, ki so ga na s čustvi napolnjeni prireditvi namenu predali danes.

Mirna, prevzem sobnega dvigala v OSPP, foto Lapego (4).jpg
Prevzem sobnega dvigala v OSPP
P.K.L.

»Ta pridobitev bi lahko bila v očeh nekaterih kot velik nadstandard, vendar vsi zaposleni, sploh pa tisti, ki se ukvarjajo z otroki, ki obiskujejo ta program, vemo, da je to ogromna pridobitev, ker olajša delo njim in otrokom. Zakaj? Če tega dvigala ne bi bilo oz. ko ga nismo imeli, je bilo treba otroka – ni važno, ali ima 30, 40, 50 kg – dvigniti, ko se ga previja. To je izredna pridobitev, ki smo si jo vsi želeli,« pravi ravnateljica Osnovne šole Mirna Anica Marinčič, v sklopu katere deluje tudi OŠPP. (-spodaj pripeta tonska izjava A. Marinčič)

Osnovna šola Mirna je za sobno dvigalo z dvema različno velikima vrečama za dvigovanje oseb plačala 5.800 evrov, ki jih je zbrala s pomočjo donatorjev, ki so jim tako otroci kot zaposleni izjemno hvaležni za posluh in pripravljenost pomagati in narediti dobro delo. 

Mirna, prevzem sobnega dvigala v OSPP, foto Lapego (3).jpg
Za novo pridobitev so nabolj hvaležni otroci
P.K.L.


»Jaz si enostavno ne znam več predstavljati življenja na Mirni brez te šole in lahko rečem, da so sestavni del življenja v našem okolju. Otroci, ki so na mirnski šoli, se spoznavajo tudi z učenci, ki potrebujejo drugačno oskrbo, drugačno pomoč. Ne potrebujejo sočutja, potrebujejo pomoč in razumevanje,« je bil po prireditvi vidno ganjen tudi župan Občine Mirna Dušan Skerbiš. (- spodaj pripeta tonska izjava D. Skerbiša)

Na dopoldanski prireditvi pred slovesnim prevzemom sobnega dvigala so si obiskovalci ogledali film z utrinki iz šolskega dela otrok in mladostnikov, ki obiskujejo OŠPP, nato so otroci še zapeli in zaplesali, s svojo iskrenostjo in preprostostjo pa nikogar niso pustili ravnodušnega.

Mirna, prevzem sobnega dvigala v OSPP, foto Lapego (7).jpg
Otroci so na koncu še zapeli in zaplesali
P.K.L.

Anica Marincic

o sobnem dvigalu


Dusan Skerbis

o OSPP Mirna