Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Varstveno delovni center Novo mesto znova odprt

Piše: VDC Novo mesto, M.M.

Čas objave:
12.05.2020 12:36

V enotah VDC Novo mesto znova obiski in vodeni sprehodi, uveljavljen poseben protokol, živahno v bivalni enoti NM - tudi z bučo velikanko.

Vrt VDC Novo mesto.png
Vrt VDC Novo mesto
Foto: VDC Novo mesto

Z 11. majem so, v skladu z navodili pristojnih, znova dovoljeni obiski v glavni enoti VDC NM ter bivalnih enotah v Novem mestu in Trebnjem. Po novem protokolu so obiski omogočeni ob vnaprejšnji najavi in podpisu posebne izjave v za to določenih prostorih zavoda. Stanovalca lahko obišče največ ena zdrava oseba naenkrat, vnos živil in drugih predmetov je določen pod posebnimi pogoji, navodila so objavljena na spletni strani VDC NM, o spremembah so obveščeni tudi svojci.

Sprehod varovancev VDC Novo mesto .png
Sprehod varovancev VDC Novo mesto
Foto: VDC Novo mesto

Odzdaj so omogočeni vodeni sprehodi posameznega uporabnika v spremstvu zaposlenega. Za omenjene, razbremenilne sprehode so pripravljena ustrezna potrdila ob veljavnem Odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Stanovalcem je sicer omogočeno gibanje na prostem – v rekreacijskem parku za VDC in v parku ob prostorih zavoda.

Delavnice, kjer sicer poteka zaposlitev pod posebnimi pogoji, za zdaj ostajajo zaprte. Potekajo priprave na njihov vnovični zagon, ob tem pa tudi načrtovanje graditve novih delavnic v enoti v Trebnjem. Zdajšnji prostori tam ne zadoščajo potrebam ter ne izpolnjujejo veljavnih standardov in pogojev za delo.

urejanje kokošnjaka.jpg
Urejanje kokošnjaka
Foto: VDC Novo mesto

Zelo živahno je v bivalni enoti na Cesarjevi ulici v Novem mestu. Stanovalci so ponosni lastniki več kokoši, ki valijo. Sami so vzgojili številne sadike, ki krasijo njihov vrt. Na njem bo kmalu tudi buča velikanka, katere seme že kalijo v okviru istoimenske vseslovenske akcije pod okriljem VDC Tončke Hočevar. Seme so začeli kaliti pred tednom dni v vseh bivalnih enotah VDC NM. Upajo, da bo 25-ega septembra, ko bodo opravili tehtanje, njihova buča najtežja med vsemi, ki rastejo v varstveno delovnih centrih po državi.

doma─Źa jaj─Źka.jpg
Domača jajčka
Foto: VDC Novo mesto

VDC Novo mesto je javni socialno varstveni zavod. Uporabniki so odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki jim nudijo storitev institucionalnega varstva in storitev: vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji.

Institucionalno varstvo uporabnikom nadomešča oziroma dopolnjuje funkcijo doma ali lastne družine. Storitev obsega osnovno oskrbo (bivanje, organiziranje prehrane, tehnično oskrbo in prevoz), socialno oskrbo (izvajanje nalog varstva, posebnih oblik varstva, vzgoje in priprave na življenje in nalog vodenja) in zdravstveno varstvo po predpisih s področja zdravstva (zdravstveno nego, izvajanje medicinsko - tehničnih posegov in postopkov glede na opredelitve pristojnega zdravnika).

Navedeno obliko storitve VDC NM izvaja na treh lokacijah. V glavni enoti v Novem mestu je 61 uporabnikov; v bivalnih enotah Novo mesto in Trebnje pa po 12 uporabnikov. Zavod tako predstavlja drugi dom za 85 odraslih oseb z motnjo v razvoju, je v sporočilu za javnost zapisal direktor mag. Mitja Mežik.

Direktor VDC Novo mesto mag. Mitja Mežik