Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Metlika

AVDIO&FOTO: Vinska vigred v Beli krajini

Piše: Dolenjski list, M.B.J./ Radio Krka, B.V.

Čas objave:
20.05.2019 04:55

Prejšnji konec tedna je zaznamovala Vinska vigred. V Metliki je bilo zaradi te največje enološko-kulinarično-kulturno-zabavno-turistične prireditve v Beli krajini živahno vse od četrtka do nedelje.

DSC_3492.JPG
Vinska vigred 2019
Foto: Radio Krka, B.V.

Z dvorjenjem vigrednih šampionov na metliškem gradu se je v četrtek začela 37. Vinska vigred v Beli krajini. Uradno odprtje pa je bilo v starem metliškem mestnem jedru v petek zvečer. 

DSC_3512.JPG
Vinska vigred 2019
Foto: Radio Krka, B.V.
Še pred uradno otvoritvijo so si obiskovalci lahko v Domu starejših občanov ogledali Srebrni dvor in poskusili sladico iz metliške črnine ter v degustacijski kleti v gradu okušali najboljša vina. Na glavnem odru so nastopili folklorna skupina OŠ Metlika, duet Rajk, tamburaška skupina Carmen Codr ter pevska zbora Društva upokojencev Metlika in Društva invalidov Metlika. V konzumu so odprli kulinarično razstavo Društva kmečkih žena Metlika z naslovom Navdih iz narave v naše kuhinje, do konca Vinske vigredi v nedeljo zvečer pa se je bilo mogoče v delavnici kmečkih žensk preizkusiti v peki belokranjske pogače. Vinogradnikom so podelili tudi priznanja za ocenjena vina.

DSC_3489.JPG
Pekli so pogače
Foto: Radio Krka, B.V.

Na slavnostni otvoritvi sta obiskovalce pozdravila metliški župan in predsednik prireditvenega odbora Vinske vigredi Darko Zevnik ter slavnostna govornica Tanja Strniša, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podelili so priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo, ki so jo spekli v Otroškem vrtcu Metlika, ter priznanja za najbolje ocenjena vina na letošnji Vinski Vigredi.

DSC_3488.JPG
Vinska vigred 2019
Foto: Radio Krka, B.V.

Komisije so letos ocenile 314 vzorcev iz Bele krajine in tujine. Šampion belokranjca PTP je z oceno 17,27 točke postalo vino družine Vrtin z Doblič pri Črnomlju. Najboljšo metliško črnino PTP so donegovali v Vinski kleti Kmetijske zadruge Metlika (17,20 t.), šampion suhih vin tekočega letnika pa je postala modra frankinja (18,20 t.) Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki, kjer so donegovali tudi šampiona predikatnih in posebnih vin. To je z 19,80 točke postal rumeni muškat suhi jagodni izbor letnika 2011. Šampiona tujih vin, traminca suhi jagodni izbor l. 2014 (19,50 t.), pa je pridelal Josip Rajakovič iz Krašičev na Hrvaškem. V družbi slovenskega vinskega kraljestva se je poslovila kraljica metliške črnine Melanie Miketič, ki je predala krono, plašč in lento Patricii Blažič iz Črnomlja.

DSC_3484.JPG
Vinska vigred 2019
Foto: Radio Krka, B.V.
V kulturnem programu sta nastopili vokalni skupini Lan in Vitis. Zabava se je potem na vseh treh metliških trgih nadaljevala dolgo v noč ob mnogih stojnicah z vinom, za zabavo za vse okuse pa so skrbele glasbene skupine. 

DSC_3497.JPG
Vinska vigred 2019
Foto: Radio Krka, B.V.

Tudi v soboto je bilo živahno v starem metliškem mestnem jedru. Obiskovalci so lahko degustirali  najboljša vina v degustacijski kleti v metliškem gradu, prisluhnili različni glasbi, si ogledali nastop metliške folklorne skupine Ivana Navratila. Popoldne pa se je iz Ljubljane na prireditev v  Metliko pripeljalo na stotine kolesarjev. 

DSC_3591.JPG
S kolesom na Vinsko vigred
Foto: Radio Krka, B.V.

V soboto dopoldne se je na Rakovniku v Ljubljani zbralo okoli 300 kolesarjev iz Ljubljane, Dolenjske in Bele krajine, ki so se podali na vinsko vigred v Metliki. Med potjo iz Ljubljane so se jim pridružili še kolesarji v Ivančni Gorici, na Dvorum in v Dolenjskih Toplicah. Skupno se je v Metliko pripeljalo okoli 400 kolesarjev. 

DSC_3604.JPG
S kolesom na Vinsko vigred
Foto: Radio Krka, B.V.

Kraljica metliške črnine 2019 Patricija Blažič


Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša