Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo?

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
25.04.2019 13:45

Predstavitev knjige - Dan Podjed: Videni. Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo? je bila včeraj v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Knjiga predstavlja vsevidna očesca, ki množice sodobnih posameznic in posameznikov gledajo z računalnikov, pametnih telefonov in drugih naprav.

4p.JPG
Kaj je selfi?
Foto: Radio Krka, M.K.

Razkriva, kaj vedo o njih spletni iskalniki in kako postanejo vidnejši s pomočjo novodobnih avtoportretov – selfijev. Z novega zornega kota osvetljuje mojstre razkazovanja, od zvezdnikov do politikov, ki živijo od svoje prepoznavnosti. Poleg tega pojasnjuje, zakaj je razgaljeno človeško telo postalo tako privlačno, da se milijoni naslajajo ob podobah ljudi, ki so slečeni do kože ali celo odrti in postavljeni na ogled.

2p.JPG
Avtor dr. Dan Podjed
Foto: Radio Krka, M.K.

Ob branju bodo nekateri prelepili kamere na prenosnih računalnikih in izključili mobilnike, medtem ko bodo drugi razmišljali, kako bi svoje fotografije in posnetke učinkoviteje širili po omrežjih. Glavno sporočilo knjige je namreč, da v sodobnem svetu morda sploh ne obstajamo, če nas nihče ne vidi.

5p.JPG
Predstavitev knjige - Dan Podjed: Videni.
Foto: Radio Krka, M.K.

Dan Podjed je znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in docent na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani za področje kulturne in socialne antropologije.