krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Kiki in Aki Odkrito.si

Kiki Rahimovski: "Bok, tata!"

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Prenovili bodo Kandijski most

Piše: MO Novo mesto/STA

Čas objave:
25.06.2019 18:22

V Novem mestu bodo to sredo, 26. junija, začeli prenovo tamkajšnjega Kandijskega mosta in ga do predvidoma novega šolskega leta zaprli za avtomobilski promet. Med prenovo bo most prehoden le za pešce, z avtomobili pa bo dostop v mestno jedro možen le do Prešernovega trga. Izvoz za stanovalce zalednih ulic bo v obratni smeri kot je sicer urejen po Sokolski ulici.

Zapora_kandijskega_mostu_-_junij_2019.png
Zapora Kandijskega mostu - junij 2019
Foto: MO Novo mesto

Po podatkih Mestne občine Novo mesto bo prenova Kandijskega mostu skupaj z davkom stala nekaj manj kot 460.000 evrov, polovico naložbe pa namerava občina pokriti z evropskim denarjem, namenjenim za projekte trajnostne mobilnosti.

Kandijski most.jpg
Kandijski most
Foto: MO Novo mesto

Ta najstarejši novomeški most bodo po prenovi uredili kot podaljšek prenovljenega Glavnega trga, zaradi enosmernega prometa pa bo njegov večji del namenjen pešcem in kolesarjem.

Ker prenovitvena dela zahtevajo cestno zaporo, so jih načrtovali "v prometno najmanj obremenjenem obdobju poletnih dopustov". Predvidoma jih bodo končali do konca avgusta, so še sporočili z novomeške občine.

Kandijski most, sicer eden od treh cestno-prevoznih novomeških mestnih mostov, je železni cestni most, ki Krko preči na izteku Glavnega trga oz. pri mestnih tako imenovanih Karlovških vratih.

Kandijski most.jpg
Kandijski most
Foto: MO NM

Novomeščani so ga približno streljaj od kraja nekdanjega lesenega srednjeveškega mosta zgradili leta 1898. Dolg je 75 metrov, s svojo železno zakovičeno konstrukcijo pa sodi med redke in najstarejše tovrstne konstrukcije v Sloveniji. Leta 1992 so ga razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Novomeški župan Gregor Macedoni o prenovi Kandijskega mostu