otrok, otroci, osnovna-šola, škofja-loka, koronavirus, šolska-pot Svet24.si

Starši naj ne pozabijo obvestiti delodajalca, ...

kuder (2) Svet24.si

Kaj storiš, ko izveš, da oče, ki ga imaš, ni ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

20180217-00841525 Reporter.si

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Nikolina Ivošević - Nikita Njena.si

Ljubezen po domače: Se Nikita vrača na glasbeno ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Ljubljana

AVP in policija pozivata k previdnosti v prometu

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2021 07:17

Zaradi sproščanja ukrepov v zvezi z epidemijo covid-19 in prihajajočih praznikov bo na cestah spet povečan obseg prometa. Mnogo ljudi se bo podalo na izlete, lepo vreme pa bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi in kolesarji. Agencija za varnost prometa (AVP) in policija zato pozivata k previdnosti udeležencev v prometu.

Z današnjim dnem in v soboto se obsežneje sproščajo nekateri ukrepi za zajezitev epidemije. Od danes je dovoljeno prehajanje regij, v soboto pa terase odpirajo gostinski lokali po vsej državi. Začenjajo se tudi šolske počitnice, marsikdo pa bo sončen vikend podaljšal do prazničnega torka.

Na AVP tako že danes pričakujejo povečan promet proti turističnim krajem, tudi proti obali. Za varno udeležbo v prometu pa so nujni ohranjanje ustrezne varnostne razdalje, primerna hitrost vožnje in neuživanje alkohola, so poudarili v agenciji in na policiji.


Med 19. do 25. aprilom sicer poteka tudi vseevropska nacionalna preventivna akcija Speed - Hitrost, ki jo koordinira AVP, v njej pa sodeluje tudi policija. Kot so ob tem zapisali na Policijski upravi Koper, je namen tovrstnih aktivnosti umirjanje hitrosti na slovenskih cestah, saj je ta še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Vse do konca tedna bodo policisti po vsej državi še izvajali poostrene nadzore in preverjali hitrost vožnje.

Znanje cestnoprometnih predpisov pa bodo v prihodnjih dneh obnavljali tudi mlajši udeleženci v prometu. V okviru programa Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin, so za prihajajoče prvomajske počitnice zbrali poseben nabor kolesarskih izletov, ki so jih pripravili učenci slovenskih osnovnih šol v sklopu razpisanih nalog programa.

V projektu Varno na kolesu sodeluje kar 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Učenci s svojimi predlogi spodbujajo k aktivnem preživljanju prostega časa in vabijo k odkrivanju naravnih in kulturnih biserov Slovenije.