Mary ŠEvo Svet24.si

FOTO: Kriptomilijonar na jahto lani povabil Špelo...

zdravnik Svet24.si

Zlom zdravstva: brez osebnega zdravnika je 130.000...

Robert Aaron Long Svet24.si

Pokol v masažnih salonih: »streljal na vsakega, ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

Screenshot 2021-07-26 at 20.06.43 Necenzurirano

Z Janšo je bil na Mavriciju še en državni ...

rit Odkrito.si

Se korona prenaša tudi s - prdci?

Bahra zahirović3 Njena.si

Ljubezen na vasi: Bahra postala plavolaska

Novice Ljubljana

Avstrija zaskrbljena zaradi energetskega dovoljenja za drugi blok

Piše: STA

Čas objave:
21.07.2021 11:08

Potem ko je Slovenija z izdajo energetskega dovoljenja storila prvi korak k postavitvi drugega bloka nuklearke v Krškem, je avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler glede teh načrtov vnovič izrazila "velike pomisleke Avstrije". V torek se je o tem pogovarjala s slovenskim kolegom Andrejem Vizjakom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska ministrica je ob robu neformalnega srečanja ministrov za okolje na Brdu pri Kranju Vizjaka med drugim pozvala, naj se potresna ogroženost lokacije ponovno preveri s strani mednarodnih strokovnjakov.

Jedrska energija na splošno "ni varna" in predstavlja "ogromna tveganja". Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako "še posebej tvegan" jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je po poročanju agencije APA poudarila avstrijska okoljska ministrica.

Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka nuklearke kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata "tveganje za ljudi v Avstriji". "Te pomisleke sem odločno sporočila svojemu slovenskemu kolegu in pričakujem, da se jih bo vzelo resno. Prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom - in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Resnična zaščita podnebja nam bo namreč uspela le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij," je dejala.Zaskrbljeni so tudi pri socialdemokratih SPÖ, kjer so avstrijsko vlado v torek pozvali, naj "aktivno posreduje ter jasno in odločno nastopi proti širitvi jedrske energije v Evropi". Od ministrice pričakuje "intenzivna prizadevanja" na evropski ravni.

Krška nuklearka stoji približno 100 kilometrov od meje z Avstrijo. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v ponedeljek povedal, da so družbi Gen energija izdali energetsko dovoljenje za drugi blok, a še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana, prav tako ne, kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati.

Vizjak pa je na torkovi novinarski konferenci po neformalnem srečanju okoljskih ministrov izdajo energetskega dovoljenja pozdravil, saj da brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljičenja in doseganja ciljev, kot je zanesljivost oskrbe. Obenem se je treba zavedati, da je Slovenija v postopku opuščanja premoga, življenjska doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal.