Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Avstrijci za zaprtje krške nuklearke

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
04.12.2012 10:44

Potres, ki je v ponedeljek stresel Mozirje z okolico, so čutili tudi v Avstriji. Spet so se vnele debate in koroški politiki zahtevajo zaprtje krške nuklearke.

Kot poročajo tamkajšnji mediji, je tresenje tal številne Korošce zbudilo iz spanja. Koroški politiki pa so ob tem znova zahtevali zaprtje krške nuklearke. Med drugim se je po poročanju časnika Kleine Zeitung oglasil vodja koroških svobodnjakov (FPK) Kurt Scheuch, ki je zahteval takojšnje zaprtje "za odpad zrele" nuklearke Krško. To, da so nuklearko Krško zgradili na potresnem območju in da tam obratuje, meji na norost, je menil Scheuch.

Poslanec v deželnem zboru na avstrijskem Koroškem iz vrst Zelenih Rolf Holub je medtem izjavil, da bi se morali Slovenija in Hrvaška končno odpovedati jedrski energiji, saj si ni mogoče niti predstavljati, kakšna katastrofa bi se zgodila, če bi potres prizadel jedrsko elektrarno v Krškem.

Referentka za okolje na avstrijskem Koroškem Beate Prettner pa je v odzivu na potres ocenila, da je treba krško nuklearko, čeprav davišnji potres zanjo ni predstavljal neposredne nevarnosti, končno izključiti iz omrežja in jo zapreti. "Odgovorna politika ne čaka, da se nekaj zgodi, temveč stori vse za to, da ljudi v Sloveniji in na Koroškem zaščiti pred nevarnostjo," je dodala Prettnerjeva.

Kleine Zeitung na svoji spletni strani sicer povzema tudi izjavo seizmologinje Rita Meurer, da današnji potres ni predstavljal nobene nevarnosti za Krško, saj je bil prešibak.

Po podatkih Urada za seizmologijo in geologijo Agencije RS za okolje je bilo žarišče jutranjega potresa 29 kilometrov severovzhodno od Ljubljane, v bližini Gornjega Grada, preliminarno ocenjena magnituda potresa pa 3,9.