Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Metlika/Črnomelj/Kostel

Bela krajina za zdaj brez žično-rezilne ograje ob Kolpi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.01.2016 13:17

V Beli krajini so v zadnjih dneh v glavnini odstranili žično ograjo z rezili, ki so jo vojaki postavili ob Kolpi. Na izpostavljenih mestih so jo, ali jo še bodo, nadomestili s kovinsko panelno ograjo, na preostalem rečnem obrežju so ostali v zemljo zabiti železni nosilci, na katere jo lahko po potrebi vrnejo. V kostelski občini ograja še stoji.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da so vojaki bodečo žico ob Kolpi v glavnem pobrali in jo prepeljali v novomeško vojašnico, na terenu pa so ostali le nosilci ograje in napenjalna žica. Na t. i. vstopno-izstopnih mestih so jo, ali pa jo še bodo nadomestili s panelno ograjo. Žično ograjo naj bi sicer v primeru potrebe hitro namestili nazaj, je dodal.

Po besedah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič je stalo v torek ob Kolpi le še nekaj malega žično-rezilne ograje, predvsem na območju Paunovičev. Na območju črnomaljske občine so panelno ograjo do zdaj postavili le na območju kampov ob Kolpi, je še povedala.

Povsem drugačno pa je stanje glede omenjene ograje ob Kolpi na območju gorvodne Občine Kostel, kjer imajo ožičenih 28 kilometrov od skupaj 34 kilometrov Kolpinega obrežja.

Tamkajšnja županja Lili Butina je dejala, da ograja, ki jo je drevesno plavje narasle Kolpe ponekod močno poškodovalo, stoji še v celoti. Najbolj poškodovana pa je na območju Slavskega Lazu.


Pristavila je še, da so ji pristojni nakazali, da naj bi del žično-rezilne ograje odstranili tudi na Kostelskem oz. da bi jo ponekod nadomestili s panelno ograjo.

Metliški župan Zevnik in direktorica črnomaljske občinske uprave Tamara Potočar sta se v Ljubljani v torek tudi sestala s predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ki so predstavili stanje glede migrantov in jih obvestili, da ministrstvo ustanavlja urad za delo z begunci, ki naj bi prevzel del dela, za katerega zdaj skrbijo prostovoljci.

Kaj se bo zgodilo v primeru zaprtja slovenske južne meje, predstavniki ministrstva niso povedali, ker scenariji še niso javni. Pravzaprav niso izvedeli nič novega, tako, da je bil nad sestankom razočaran, je še povedal Zevnik.

Čemas Stjepanovičeva pa je ocenila, da je črnomaljska predstavnica na ministrstvu namesto konkretnih dobila zgolj splošne informacije o migrantih.