pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Krško

Belinovo festivalsko dogajanje v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.09.2015 15:32

Valvasorjeva knjižnica Krško je v prvem septembrskem vikendu utripala v pestrem in živahnem dogajanju Belina, pravljično pripovedovalskega festivala, ki je bil idejno zasnovan s Katjo Puntar, predsednico društva Fabularij. Namen festivala je predvsem obujanje in širjenje ljudskega izročila ob pripovedovanju slovenskih in svetovnih ljudskih pravljic, česar so bili deležni tako otroci kot tudi odrasli.

Pravljice se sicer v Valvasorjevi knjižnici Krško pripovedujejo že 25 let, sistematično je pravljičarstvo začela razvijati Antonija Amon, ki so se ji skozi leta pridružile ostale sodelavke Valvasorjeve knjižnice Krško, s tem festivalom pa smo želeli še drugače zapolniti naš program, združiti generacije in oživeti staro krško jedro.
V petek, 4. septembra, je festivalsko dogajanje najprej zaživelo v krškem Mestnem parku in se zaradi muhavega vremena po iskanju pravljičnih zakladov in poslušanju pravljic preselilo v prostore osrednje enote Valvasorjeve knjižnice Krško, kjer smo nadaljevali z ogledom gledališke predstave Drevo ima srce, ki jo je uprizorilo Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško. Sledila je ustvarjalna delavnica, na kateri so otroci z metanjem pravljičnih kock domišljijsko ustvarjali pravljice, Breda Podbrežnik Vukmir, Ivanka Učakar in Irena Cerar pa so prvi večer prijetno zaokrožile s pripovedovanjem slovenskih ljudskih zgodb za odrasle. Sobotno dogajanje smo z otroci po poslušanju pravljice zapolnili na dveh ustvarjalnih delavnicah, na katerih so izdelovali knjigo ali pa se ročno preizkušali z izdelovanjem figuric iz papirja. Dobro sta bila obiskan tudi kotička, v katerih so nastajali fantazijski tatuji in tisti, v katerem so se otroci posladkali s piškotki. Ljudske zgodbe za odrasle, ki so jih interpretirali sobotni pripovedovalci Ana Duša, Špela Frlic, Lan Vošnjak, Katarina Nahtigal in Katja Puntar, so v tem večeru med poslušalce prihajale s celega sveta. Festival smo v petek glasbeno otvorili z glasbeniki iz krške glasbene šole, v soboto pa ga v Dvorani v parku Krško intimno zaključili z imenitnim nastopom glasbene skupine Mascara. Zahvala za sodelovanje na festivalu gre tudi pripovedovalkama in odličnima animatorkama Tadeji Pungerčar in Kaji Blazinšek. Prav tako Maji Ivanišin z zavoda Trismegistus in vsem sodelavcem Valvasorjeve knjižnice, ki so svojimi močmi omogočili, da prvi pravljično pripovedovalski festival v Krškem uspešno zaživi. Bilo je zabavno in igrivo, glasbeno, hudomušno in iskrivo. Predvsem pa pravljično in družabno.