Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

Belokranjska Adria Dom ob 20-letnici z načrti za podvojitev zmogljivosti in proizvodnje

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2023 12:40

Adria Dom iz Kanižarice pri Črnomlju, sestrska družba novomeške Adrie Mobil, ob 20-letnici podjetja načrtuje gradnjo nove proizvodne in upravne zgradbe. Svoje zmogljivosti nameravajo v prihodnjih desetih letih podvojiti, število zaposlenih pa z nekaj več kot 300 postopno zvišati na 600, so povedali ob današnjem dnevu odprtih vrat.

Gre za proizvajalko mobilnih hiš z letnim prihodkom skoraj 60 milijonov evrov in približno 20-odstotno rastjo prihodka v zadnjih osmih letih ter največjega zaposlovalca s sedežem v Občini Črnomelj, je ob obletnici prve izdelane mobilne hiške navedla direktorica Adrie Doma Marta Kelvišar.

Število zaposlenih v Adrii Dom je v zadnjih osmih letih s približno 100 zraslo na nekaj več kot 300. Podjetje z izrazito izvozno usmeritvijo izvaža v približno 30 držav, v Sloveniji proda le do dva odstotka izdelkov. Med njegovimi glavni trgi sta najpomembnejši Italija in Hrvaška, takoj za njima so Avstrija, Nemčija in države Beneluksa. Letno izdelajo od 1500 do 1700 bivalnih enot oz. namestitvenih objektov.

Podjetje v razvoj letno vloži do približno poldrugi milijon evrov, v kratkem pa načrtujejo zagon vsaj 10-milijonske naložbe za zagotovitev omenjenih dodatnih prostorskih in drugih zmogljivosti. Projekt širitve, ki jim bo omogočil do 100 milijonov evrov letnega prometa in letno izdelavo do 3000 mobilnih bivalnih enot so sicer že pripravili. Dvoletno gradnjo tovarne in novih poslovnih prostorov načrtujejo prihodnje leto.

V podjetju stavijo na kakovosten kader in digitalizacijo, veliko pa je še tudi ročnega dela. Približno štiri petine potrebnega vgradnega gradiva dobijo od slovenskih izdelovalcev. Razvoj mobilnih hišk pa vse bolj usmerjajo v razvoj vrhunsko opremljenih objektov za stalno oz. daljše bivanje. Gre tudi za izdelke, ki ne obremenjujejo okolja, je še dodala Kelvišarjeva.



Kadrovska direktorica Adrie Dom Nina Nikić je glede zagotavljanja kadrov pristavila, da je prednost podjetja bližina hrvaške meje, hkrati pa veljajo za enega najboljših regijskih zaposlovalcev. Glavnina njihovih zaposlenih sicer prihaja iz belokranjskih občin in tudi Novega mesta, približno desetina zaposlenih pa se na delo v Kanižarico vozi s Hrvaške. Pri napovedani širitvi proizvodnje težav z zagotavljanjem kadra ne pričakujejo, je še dejala Nikićeva.

Po podatkih družbe Adria Dom so v Kanižarici pred 20 leti izdelali prvo mobilno hišo, takrat še pod blagovno znamko Sun Roller, letos pa so v podjetju praznovali izdelavo 20.000 mobilnih hiš. Podjetje je sicer leta 2007 prevzela Adria Mobil iz Novega mesta, z namenom utrditve položaja na trgu mobilnih hišk pa pa so takrat združili blagovni znamk Sun Roller in Adria.

Adria Dom je danes del skupine Adria in francoske skupine Trigano. Izdeluje sodobne namestitvene objekte, mobilne in modularne hiše ter glamping šotore. Z več kot 300 zaposlenimi obvladuje vso verigo od ideje, prodaje, razvoja, nabave in produkcije do poprodajnih storitev ter ponudbe celovitih rešitev za končnega kupca.

Adria Dom bo ob omenjenem jubileju v Novem mestu drevi pripravila slovesnost, na kateri med drugimi gosti pričakujejo gospodarskega ministra Matjaža Hana, generalnega direktorja skupine Trigano Michela Freicheja, predsednika upravnega odbora skupine Trigano Stephaneja Gigouja, francosko veleposlanico v Sloveniji Florence Levy in generalno direktorico novomeške Adrie Mobil Sonjo Gole.