zoopark-rožman Svet24.si

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije ...

angelček Svet24.si

To lahko pomeni, da ste zemeljski angel

dars Necenzurirano

Ne Dars, Kolektor bo odločil, za koliko milijonov...

cvikl legan xx Reporter.si

Milan Cvikl o obtožbah Jerce Legan: Prešla je ...

pogacar Ekipa24.si

Nepričakovana sprememba! Pogačar ne bo branil ...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

Tina Robnik Ekipa24.si

Nova slaba novica z belih strmin! Slovenska ...

Novice Bela krajina

"Belokranjski dan na kolEsU"

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
03.07.2019 12:00

"Europe Direct Novo mesto in Lokalna akcijska skupina LAS DBK vas v nedeljo, 7. julija, vabita na odkrivanje neokrnjene Bele krajine s kolesi, doživetji in odlično glasbo.

Zbor kolesarjev je ob 9. uri na Šokčevem dvoru. Čaka vas preplet brezovih gajev s steljniki ter travnikov in polj ob reki Kolpi z zanimivimi postojankami ob poti. Od 13. ure dalje se dogajanje seli ob Kolpo, v Adlešiče - Stari pod, kjer se boste lahko preizkusili v izdelovanju tradicionalnih belokranjskih izdelkov, ob 18. uri pa se začne koncert Preloških muzikantov.

Belokranjske breze.png
Belokranjske breze
Foto: Ric Bela krajina

Trasa kolesarskega izleta bo potekala od dvora v Žuničih mimo Paunovičev v klanec na Preloko, kjer se bo z obzidja cerkve sv. Trojice razprl razgled na dolino reke Kolpe, proti Hrvaški do Petrove gore in Kleka na Velebitu. Sledil bo spust proti Vinici. Počitek in okrepčilo čaka kolesarje na kopališču pri Benetičevem mlinu, kjer je urejen tudi tehniški muzej. Za razgrete bo na voljo čas za hiter skok v osvežujočo Kolpo. Nadaljevanje umirjene ture poteka pod Žežljem, kjer se nahaja pomembna romarska cerkev, mimo Perudine in proti Bojancem, ki so pravoslavna vas s prvotnim črnogorskim prebivalstvom. Tu sledi kratek postanek pri pravoslavni cerkvi pred spustom proti Tribučam. Za vasjo Bedenj sledi pot čez vinorodni hrib Velika Plešivica in pod sv. Magdaleno mimo številnih belokranjskih starih lesenih hisov. Ob spustu proti vasi Dolenjci sledi postanek v turističnem naselju Krone Kolpa Heaven, nato pa še zadnji obrati koles proti Adlešičem in proti cilju v kampu Stari pod ob Kolpi, kjer bo potekal zaključek nedeljskega kolesarskega potepanja. Od 13. ure naprej se dogajanje seli ob Kolpo, točneje v Adlešiče, kjer bodo v kampu Stari pod v sklopu dneva LAS DBk potekale rokodelske delavnice, prikaz starih znanj in ročnih spretnosti. Zainteresirani se bodo lahko preizkusili v izdelovanju tradicionalnih belokranjskih izdelkov. Ob 18. uri sledi zaključni del prireditve in koncert Preloških muzikantov brez vstopnine.

Prijave sprejemajo do 5. julija, elektronski naslov za prijave pa je toncka.jankovic@kp-kolpa.si

Obvezne so predhodne prijave za rezervacijo in brezplačno izposojo e-kolesa, ki jo oddate preko e-pošte aleksandra.pavlic@rc-nm.si do 5. julija 2019. Število mest za električna kolesa (Kolpa E-bike) je omejeno. Dobrodošli so tudi rekreativni kolesarji s kolesi na nožni pogon.

"Pri'te k nam v Belo kraj'no! EU sredstva, vaše doživetje!"