bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Metlika

Belokranjski muzej ob 70-letnici na ogled postavlja dragocenost

Piše: STA

Čas objave:
01.05.2021 10:38

V Belokranjskem muzeju v Metliki bo ob današnji 70-letnici njegovega delovanja med 10. in 17. uro na ogled zlatnik iz 3. stoletja pred našim štetjem, ki so ga arheologi našli na Pezdirčevi njivi v bližnjem Podzemlju. Današnjo predstavitev so v tej osrednji belokranjski muzejski ustanovi pripravili v pričakovanju nove stalne arheološke razstave.

Predstavili bodo eno največjih dragocenosti iz muzejskega trezorja, keltsko imitacijo staterja oz. novca Aleksandra Velikega iz prve polovice 3. stoletja pred našimi štetjem, ki so ga med zaščitnimi arheološkimi raziskavami našli leta 2018, so sporočili iz Belokranjskega muzeja.

Ob rojstnem dnevu tega muzeja si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi vse njegove razstave na metliškem gradu in v Galeriji Kambič.

Po podatkih Belokranjskega muzeja so zlatnik odkrili med grobnimi pridatki mlajšeželeznodobnega groba, pritrjen je bil na pokojnikov bronast pas. Kot so pojasnili, gre za redko in dragoceno najdbo.



Zamisel o muzeju v Beli krajini je zaživela v prvih letih prejšnjega stoletja, ko so v Metliki leta 1949 ustanovili Muzejsko društvo, pa so se zanj pokazale tudi dejanske možnosti. Slovesno so ga odprli 1. maja 1951, v treh proštijskih sobah pa obiskovalcem pokazali prve zasnove arheološke, kulturnozgodovinske in etnološke zbirke, medtem ko so v sobi mestne hiše razstavili predmete narodnoosvobodilnega boja, so zapisali na muzejskih spletnih straneh.

Prvih 30 let je bil njegov ravnatelj Jože Dular, ki je poskrbel, da se je Belokranjski muzej iz skromnih začetkov razvil v pomembno kulturno ustanovo z obsežno stalno razstavo, bogatim arhivom, s polnimi depoji in knjižnico. Leta 1981, ko je postal ravnatelj muzeja Zvonko Rus, so v gradu odprli Ganglovo razstavišče za občasne razstave. Stalno razstavo so leta 1991 z vinogradniško zbirko razširili še na grajsko klet in leta 1998 s postavitvijo lapidarija v del pritličnega arkadnega hodnika.

Po veliki obnovi metliškega gradu so v jubilejnem 50. letu začeli pisati novo poglavje v muzejski zgodovini, ki so ga najbolj zaznamovali novo postavljena stalna razstava, povečano število obiskovalcev in razširitev dislociranih enot, je še povzeto na spletnih straneh muzeja.

Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek je za STA povedala, da si v muzeju, ki pokriva arheološko bogato in pomembno območje, kjer zadnja leta poteka vse več raziskav, zadnjih 15 let prizadevajo za lastni arheološki oddelek. Ob letošnji 70-letnici pripravljajo novo stalno arheološko razstavo, ki bo dopolnjena s pomembnimi najdbami zadnjih desetletij.