državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Semič

Biseri okoli nas – nova monografija Rose Mohar

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.12.2015 17:01

Decembra je postal Semič bogatejši za novo monografijo avtorice Rose Mohar, ki se ob poučevanju zgodovine na Šolskem centru Novo mesto že drugo desetletje ukvarja z raziskovanjem zgodovine Semiča in njegove širše okolice, zlasti opustelih nekdanjih kočevarskih naselij.

Zadnja leta črpa navdih za svoje ustvarjanje v naravi: svoje navdušenje nad naravo in njenimi mojstrovinami, skrb za okolje ter naravno in kulturno dediščino neutrudno in pogosto s kritično ostjo že nekaj let deli z bralci lokalnega časopisa Belokranjec, z delom Biseri okoli nas pa postajajo njena razmišljanja dostopna tudi v knjižni obliki. Monografijo, ki obsega 544 strani velikega formata, je založila zgodovinska sekcija Kulturno umetniškega društva Jože Mihelčič Semič, natisnila pa tiskarna Bucik d. o. o.

Avtoričine zapise o krajih v semiški občini, razmišljanja o odnosu do naravne in kulturne dediščine, dopolnjujejo zapisi o mojstrovinah, ki jih ustvarja narava. Vse to smiselno dopolnjujejo številne fotografije, ki bralcu pričarajo prelepe podobe Divjega potoka, visokih in ravnih drevesnih debel, cvetočih travnikov, velikih in malih gozdnih prebivalcev itd. Večino fotografij je posnel Zvone Butala, ki je ta izredno obsežen in bogat poklon občini Semič tudi oblikoval. (jjb)