mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bela krajina/Novo mesto

Kaj pa vaške straže?

Piše: STA

Čas objave:
02.08.2019 14:53

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je v nagovoru na današnji zaprisegi nove generacije 36 policistov nadzornikov državne meje poudarila, da je varovanje meje že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov policije. Ocenila je, da je policija pri tem uspešna, kar po njenih besedah priznava tudi tujina.

mejni prehod, mejni prehod vinica.jpg

Dotaknila se je tudi domnevnega ustanavljanja vaške straže v Beli krajini. "Policija spremlja tudi tovrstne aktivnosti. Pri tem opozarjamo ljudi na mejo dopustnega ravnanja, predvsem pa jih pozivamo, naj ne počnejo ničesar, kar bi ogrozilo njihovo varnost in pa varnost nekoga drugega," je dejala.

Dodala je še, da policija zaenkrat ni zaznala, da bi v omenjenem primeru kdorkoli prestopil mejo zakonitega: "Policija obvladuje vso varnostno situacijo v državi. Slovenija je še naprej varna država, policija pa bo poskrbela, da bo takšna tudi ostala.

"Glede na trenutne razmere v glavnih izvornih in tranzitnih državah vzdolž migrantske poti, ki prečka Slovenijo, lahko pričakujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih," je opozorila Bobnarjeva. Dodala je, da zato kolegi na terenu prihod novih policistov nadzornikov državne meje "že nestrpno čakajo".

Po njenih besedah so policiji v zadnjem desetletju naložili številne nove naloge, obenem pa se sooča s kadrovskim primanjkljajem: "Zato si v policiji zelo prizadevamo, da bi policijski poklic približali ljudem in zanj navdušili čim več posameznikov." Ob tem je dejala, da je policist nadzornik državne meje ena od specialnosti policijskega poklica.

Kot je pojasnila, so na njegovem seznamu nalog tudi preverjanje upravičenosti zadrževanja na obmejnem pasu, ugotavljanje kraja prečkanja mejne črte, ugotavljanje identitete in pregledovanje dokumentov, zbiranje informacij, osebne preiskave in varnostni pregledi prevoznih sredstev, prijetje oseb in blokada območja.

V nagovoru je tudi dejala, da je policija vedno izpostavljena budnim očem javnosti in lahko kljub temu, da svoje delo opravlja zakonito in strokovno, naleti na - pogosto neutemeljene - negativne odzive. "Želim, da veste, da bo vodstvo policije vedno zagovarjalo postopke, ki so zakoniti in strokovni ter predstavljajo sorazmeren odgovor na posamezno varnostno situacijo," je poudarila.

kolpa, vinica, mejni prehod 2.jpg

Tudi v izjavi za medije ob robu današnje zaprisege nove generacije policistov nadzornikov državne meje je Bobnarjeva izrazila prepričanje, da je policija pri varovanju meje učinkovita, kar po njenih besedah dokazujejo tudi zajetja večjih skupin migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo. V zvezi s pomanjkanjem policijskega kadra je dejala, da bi "v svoje vrste z veseljem sprejeli še 700 dodatnih policistov".

Policiste in policistke nadzornike državne meje, ki so danes zaprisegli na Policijski akademiji, bodo sicer razporedili po različnih enotah: 15 jih bo odšlo na koprsko policijsko upravo, 13 na novomeško, šest na mariborsko in eden na kranjsko policijsko upravo, en policist pa v specializirano enoto za nadzor meje na Generalni policijski upravi.

Trenutno je v izbirnem postopku še 18 kandidatov, policija pa bo z javnimi objavami še letos iskala dodatne kadre za delo na meji.