janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

papež frančišek Svet24.si

Napadena spletna mesta Vatikana: "To so ruski ...

Bešič Loredan Necenzurirano

Bešičeva čustva in Janezov šah #komentar

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

Gabrielle Reece Ekipa24.si

Ena najbolj atraktivnih športnic, ki se je ...

Fizično sem kar pripravljen na koncerte, ki prihajajo Odkrito.si

Žan Serčič: »To je občutek, ki te zasvoji!«

kidd Ekipa24.si

Luka, ne bodi tako ... Uh, kaj je trener Dallasa ...

Novice Ljubljana

Bodo Zoisovo štipendijo lahko pridobili tudi športniki in šahisti?

Piše: STA

Čas objave:
23.10.2021 14:41

Poslanske skupine SDS, NSi in SMC so v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o štipendiranju. S predlogom bi omogočili, da Zoisovo štipendijo poleg dosedanjih upravičencev pridobijo tudi dijaki in študenti z najvišjimi športnimi in šahovskimi dosežki, ki imajo hkrati tudi odlične učne oziroma študijske dosežke.

Predlagatelji zakona menijo, da je dosedanja ureditev diskriminatorna do športnikov in šahistov, ki dosegajo odlične učne rezultate in so hkrati izjemni športniki in šahisti, so sporočili iz poslanske skupine SDS. Zaradi svojih obveznosti, ki jih imajo s treniranjem, da lahko posežejo po medaljah na državnih in mednarodnih tekmovanjih, po navadi nimajo dovolj časa in možnosti, da bi se udeleževali še tekmovanj na drugih področjih, so pojasnili predlagatelji.

Če ob svojih športnih in šahovskih aktivnostih ne dosežejo še enega izmed omenjenih dosežkov, ne morejo pridobiti Zoisove štipendije niti v primeru, če bi imeli povprečno oceno 5 oziroma 10 in bili svetovni prvaki, so opozorili v sporočilu za javnost."To je nesprejemljivo, ker vrhunskim športnikom odrekamo možnost pridobitve Zoisove štipendije. Popolnoma neutemeljeno je, da npr. dijak s povprečno oceno 4,9 ali študent s povprečno oceno 9,0, ki je hkrati tudi dobitnik športne medalje, ne more pridobiti Zoisove štipendije samo zato, ker se športni dosežek ne šteje kot izjemni dosežek," so še zapisali. Dodali so, da po drugi strani lahko štipendijo pridobi oseba, ki ima ravno takšne ocene in je objavila umetniško delo, ki je dobilo vsaj dve pozitivni strokovni kritiki ali je dosegla izjemni dosežek na področju poklicnega izobraževanja.

Zakon o štipendiranju je namreč zaostril pogoje za pridobitev Zoisove štipendije, tako da mora dijak ali študent, ki želi pridobiti štipendijo, kumulativno izpolnjevati več pogojev. Hkrati mora dosegati pogoje glede učnega uspeha, poleg tega pa še izkazati izjemni dosežek, v predlogu še utemeljujejo v koaliciji.