hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice

Bolnišnica Novo mesto s porastom prihodkov

Piše: R.K.

Čas objave:
22.02.2022 13:32

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na včerajšnji seji Sveta zavoda obravnavali in sprejeli Letno poročilo za leto 2021 in Finančni načrt za leto 2022.

Na poslovanje bolnišnice v letu 2021 je vplivalo predvsem obvladovanje epidemije koronavirusa, pa tudi sprejeti Aneksi h kolektivnim pogodbam za medicinske sestre ter povišanje cen energentov, ki se povečujejo tudi za 400 %. Organizacija dela vezana na epidemijo, je bila zahtevna. Le-to je bilo potrebno prilagoditi skladno z Načrtom pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v Splošni bolnišnici Novo mesto. Tudi sama komunikacija z notranjo in zunanjo javnostjo je bila prilagojena kriznim epidemiološkim razmeram: dnevni sestanki ožje skupine – Kolegij za obvladovanje epidemije; dnevni sestanki AVK strokovnih direktorjev na MZ in redni tedenski sestanki širše skupine za obvladovanje epidemije (razširjena z vsemi vodji, predstojniki).

V bolnišnici so od začetka epidemije vse do danes oskrbeli skoraj 2.000 covidbolnikov, od tega čez 300 na intenzivni covidterapiji. Iz novomeške bolnišnice so sporočili, da imajo danes v oskrbi 60 covid bolnikov, od tega 6 na intenzivnem covid oddelku.

Uspešna poslovno finančna sanacija bolnišnice se kaže v  pozitivnem poslovanju v obdobju zadnjih pet let oz. s porastom prihodkov iz 56 na 88 milijonov evrov, vključno s precejšnjimi  investicijskimi vlaganji. Tako v bolnišnici že peto leto poslujemo pozitivni in sicer v letu 2021 z 2.783.820 evrov presežka prihodkov nad odhodki. To izkazuje, da je bolnišnica v danih okoliščinah uspela realizirati planirane prihodke in uspešno obvladala stroške, sproti plačuje vse obveznosti in znatno vlaga v razvoj bolnišnice.

Največje kadrovske izzive ima Bolnišnica Novo mesto še vedno na področju internistične urgence, ker se vsi urgentni zdravniki zaposlujejo v Zdravstvenih domovih namesto v Urgentnih centrih. Lani je iz bolnišnice, zaradi preobremenjenosti z delom v Urgentnem centru, odšlo 5 zdravnikov internistov, ki so se redno vključevali v delo v UC. Vseh pet je odšlo k zasebnikom. Letos se podobno, zaradi preobremenjenosti v UC in z dežurstvi, napoveduje odhod dveh pediatrinj, kar bo še otežilo delo v Urgentnem centru in dežurstvu.

Vodstvo bolnišnice je Svetu zavoda predstavilo ambiciozen Finančni načrt za leto 2022, kjer načrtujejo pozitivno poslovanje tudi v letu 2022. Bolnišnica bo tudi v letu 2022 nadaljevala s pospešenim investicijskim vlaganjem, saj načrtuje 31 milijonov evrov investicij. Skladno s tem vodstvo sledi ukrepom zagotavljanja večje dostopnosti storitev, posledično zagotavljanje večje varnosti, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanju medicinske in informacijske opreme z digitalizacijo ter ohranjanju dolgoročne vzdržne, kakovostne in socialno naravnane zdravstvene oskrbe.

V sporočilu za javnost, ki so ga danes poslali iz novomeške bolnišnice, so zapisali, da je potrebno poudariti, "da bomo zastavljene načrte izvajali v razmerah, ko imamo v državi še vedno prisoten covid-19, ki lahko še tako dobro zastavljene načrte spremeni."

"Veliko skrbi in prizadevanj bomo tudi v letošnjem letu usmerili v zagotavljanje ustrezne strukturne uravnoteženosti kadra. Predvsem bomo poskušali pridobiti kader za delo v internistični urgenci in pediatriji, čeprav na tem področju pričakujemo potrebne sistemske ukrepe tudi s strani Ministrstva za zdravje," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Pred nami je pomembno obdobje izhodne strategije po covid-19 epidemiji. Poleg povečane obravnave pacientov, ki k v Bolnišnico Novo mesto prihajajo zaradi zapletov, ki so značilni po preboleli koronavirusni bolezni, bo potrebno v najkrajšem možnem času nadoknaditi zaradi epidemije odpovedane zdravstvene storitve in hkrati izvajati redne. Čaka nas zahtevno obdobje po epidemiji, ko bomo morali z dodatnimi napori doseči izboljšano dostopnost in posledično ohranjati vzdržne čakalne vrste ter pospešeno investirati v razvoj bolnišnice, saj je epidemija še bolj razkrila vse pomanjkljivosti zdravstva", so še zapisali v sporočilu za javnost.