ales hojs bobo6 Svet24.si

Aleš Hojs pomotoma objavil zasebno sporočilo: ...

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

čaj, pitje čaja Svet24.si

Čaji, ki preženejo nespečnost, prehlad, ...

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

mačke, mačka Odkrito.si

Končno! Znanstveniki so potrdili, da so vse ...

anamarija lampic Ekipa24.si

JO PREPOZNATE? Anamarija Lampič JEMLJE DIH! Naša...

Novice Novo mesto

AVDIO: Bolnišnice počasi v odpiranje ambulant za nenujne preglede, bolnike kličejo za nove termine

Piše: STA/SB Novo mesto

Čas objave:
14.04.2020 19:13

V nekaterih bolnišnicah že opravljanje nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. S ponujenimi termini pa niso zadovoljni vsi bolniki, nekateri želijo poznejše.

Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja. Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

V Splošni bolnišnici Novo mesto po telefonu kličejo bolnike s čakalne liste neuresničenih nenujnih obravnav. Gredo sicer po vrsti, a določen izbor opravljajo glede na nujnost primera. "Paciente bomo kontaktirali osebno, oz. jih poklicali po telefonu. Na podlagi opravljenega telefonskega razgovora, bodo dobili točen datum, uro in natančna navodila.  Zaradi zagotavljanja varnosti v času epidemije, prosimo, da pacienti pridejo na naročen termin ob točno določeni uri in z zaščitno masko, ki si jo zagotovijo in nadenejo že pred vstopom v samo bolnišnico, " so sporočili iz novomeške bolnišnice. Hkrati še obveščajo, da bodo pred samim vhodom še vedno izvajali poostren nadzor, kjer bodo paciente natančno usmerili v nadaljnjo obravnavo in skrbeli za varen vstop.

Tako bolniki dobijo nov termin posega oz. pregleda in natančna navodila. V dolenjski bolnišnici opozarjajo, da se nekateri bolniki še ne strinjajo s terminom in želijo počakati na kasnejši poseg.

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je povedal, da so sprejem nenujnih obravnav zastavili v manjšem obsegu, ambulante odpirajo postopno. Tako že deluje operativni program, izvajajo urološke operacije s sumom malignega obolenja, kolonoskopije, ultrazvočne preglede, travmatološke operacije itd.


Direktorica SB Novo mesto dr. Milena Kramar Zupan

Klicanje in naročanje pacientov