Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

Brežiška bolnišnica lani kljub interventnim sredstvom poslovala z izgubo

Piše: STA

Čas objave:
18.04.2018 13:15

V Splošni bolnišnici Brežice so po interventnem državnem sanacijskem vložku za pokrivanje izgube preteklih let v znesku nekaj več kot 260.000 evrov in odpisu dobrih 200.000 evrov neplačanih terjatev preteklo leto končali z nekaj več kot 200.000 evrov izgube. Brežiška bolnišnica za letos načrtuje nekaj manj kot 450.000 evrov minusa.

Vodstvo brežiške bolnišnice je kot glavne razloge negativnega poslovanja navedlo višje stroške dela zaradi odprave plačnih odstopanj do 26. plačnega razreda, nove zaposlitve, predlani in lani sproščena napredovanja, rast stroškov zdravil, laboratorijskih preiskav in zdravstvenega materiala ter nižanje cen storitev. Bolnišnica je tudi lani izvedla 6357 obravnav in za skoraj 200 teh presegla načrt plačanih.

Sicer pa ob pričakovanih nižjih materialnih stroških poslovanja in dvigu cen zdravstvenih storitev izgubo načrtujejo tudi v letošnjem letu. Vzrok zanjo naj bi bili predvsem visoki stroški dela, so pojasnili.

Glede sanacijskih ukrepov so navedli, da je bolnišnica oblikovala 29 ukrepov za zagotovitev poslovne in plačilne stabilnosti do leta 2021. Poslovanje naj bi uravnotežili do leta 2020. Oblikovali so tudi dodatnih deset predlogov sistemskih ukrepov, ki niso vključeni v sanacijski program. Svet zavoda je finančni načrt potrdil v ponedeljek, sanacijski program pa so obravnavali in nanj niso imeli pripomb.


Kot so zapisali v izjavi za javnost, se brežiška bolnišnica s slabo likvidnostjo ubada po dveh večjih naložbah med letoma 2009 in 2015 oz. po energetski sanaciji in gradnji urgentnega centra. Dodatno breme "predstavlja neustrezno financiranje delovanja urgentnega centra", pri čemer je državna denarna pomoč navedene težave "le začasno omilila".

Sicer pa so v Brežicah zadovoljni, da bodo z denarno pomočjo ustanovitelja letos lahko zamenjali osrednji sterilizator, kar bo stalo nekaj več kot 140.000 evrov, in prenovili bolnišnično lekarno. Njena prenova bo stala nekaj več kot 560.000 evrov, naložbo pa naj bi v devetih desetinah pokrila država.

Letos načrtujejo še nakup nekatere nujne medicinske opreme. Med drugim pričakujejo nadaljevanje in končanje približno poldrugi milijon evrov vredne naložbe za zagotovitev prostorov centralne intenzivne terapije in RTG oddelka. Računajo še, da jim bo država pomagala pri nakupu pol milijona evrov vredne nove naprave za računalniško tomografijo.

Dodali so še, da je brežiška bolnišnica pred tednom začela program Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk. Zanj so lani kupili 150.000 evrov vreden mamograf in zanj skupaj z donatorji zbrali 120.000 evrov. Z omenjeno pridobitvijo je ljubljanski Onkološki inštitut s programom Dora pokril celotno državo, so še zapisali v brežiški bolnišnici.