Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Brežiška bolnišnica zaradi karanten zaposlenih v kadrovski stiski

Piše: STA

Čas objave:
07.01.2022 18:20

Brežiško bolnišnico poleg spopadanja z epidemijo covida-19 pestijo težave zaradi večjega števila zaposlenih, ki so bolniško odsotni ali v karanteni. Dodatne težave predstavljajo odsotnosti zaradi odhoda na daljšo bolniško ali porodniški dopust, ki jih zaradi pomanjkanja kadra niso uspeli nadomestiti, je direktorica Anica Hribar pojasnila za STA.

Na delo v trenutnih epidemičnih razmerah, ko bo lahko prišlo do večjega števila karanten zaposlenih zaradi tveganega stika, so se v brežiški bolnišnici pripravili z navodili zaposlenim o ravnanju na delovnem mestu in doma.

S temi skušajo doseči, da bi se okužilo čim manj zaposlenih. "Sicer pa bo vse delo, ki bo nujno, potrebno opraviti s takšnim številom zaposlenih, kot jih bo na voljo v dani situaciji," je dodala direktorica Splošne bolnišnice Brežice.

Da bi vendarle ohranili dovolj kadra za izvajanje zdravstvene dejavnosti, se bodo sicer držali navodil, ki so jih prejeli na sredinem sestankom z ministrstvom za zdravje.

Po teh navodilih covidnega oddelka kljub za zdaj bistveno manjšemu številu bolnikov ne bodo ukinili, v bolnišnici pa zaradi preprečevanja notranjih prenosov okužb od četrtka med drugim velja, da ne glede na status PC vsak dan s hitrimi antigenskimi testi testirajo vse zaposlene, razen trikrat cepljene, dvakrat cepljene prebolele ter vseh, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh.

Glede na to, da je med zaposlenimi pričakovano tudi povečano število obolelih, bo potrebno organizacijo dela dnevno prilagajati. Pričakujejo tudi, da v času največjega števila okužb v državi ne bo možno zagotavljati kadrovskega standarda, ki ga sicer zagotavljajo pri delu, obremenitve zaposlenih, ki bodo lahko opravljali delo, pa bodo zato večje, kot običajno.



V brežiški bolnišnici vse zaposlene prosijo, da se tudi v domačem okolju izogibajo dejavnostim, zaradi katerih bi lahko prišlo do okužbe. "Pomembno je, da ostanemo zdravi, da bomo lahko pomagali bolnim prebivalcem, ki bodo potrebovali zdravljenje, kakor tudi zato, da obremenitve zaposlenih zaradi odsotnosti ne bodo prevelike," je še dejala Hribarjeva.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota težav zaradi večjega števila zaposlenih, ki bi zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron morali v karanteno, še nimajo, sicer pa je ob najmanjšem sumu na možno okužbo zaposlenega ali pri simptomih obvezno testiranje ne glede na cepljenje ali prebolevnost.

Danes je v bolnišnici 52 covidnih bolnikov, od tega 10 na intenzivni terapiji, razmere pa sproti prilagajajo. Trenutno opravljajo 40 odstotkov običajnega dela, 10. januarja ga bodo povečali na 60 odstotkov. Lani so opravili približno 80 odstotkov načrtovanega dela.

Medtem so tudi v Splošni bolnišnici Ptuj za STA opozorili, da beležijo pomanjkanje kadra. Tako pozivu ministra za zdravje Janeza Poklukarja k organizaciji dela v več ločenih ekipah najverjetneje ne bodo mogli slediti.

Podobno so STA sporočili tudi iz Splošne bolnišnice Celje. So pa v nezdravstvenih službah, kjer je bilo to mogoče, delo že organizirali tako, da so oblikovali ekipe, od katerih nekatere opravljajo delo od doma, druge pa na delovnem mestu.