atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

Brežiški splošni zdravniki nadpovprečno obremenjeni

Piše: STA

Čas objave:
13.02.2019 06:06

V Zdravstvenem domu Brežice, temeljnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti primarne ravni v Občini Brežice, jim glede na veljavni strokovni normativ primanjkujejo vsaj trije zdravniki družinske medicine. Pri reševanju problema njihove preobremenjenosti vodstvo tega brežiškega zavoda čaka na dodatne zaposlitve, specializante in spremembo normativov.

Direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević je za STA povedal, da nekateri od brežiških desetih zdravnikov splošne oz. družinske medicine pri opredeljenih bolnikih državno povprečje presegajo tudi za 1000 bolnikov.

Opredeljenost bolnikov pri splošni medicini se jim je sicer v zadnjem obdobju z dobrih 8000 zvišala na nekaj več kot 11.000, da bi njihov presežek preusmerjali kam drugam, pa ne razmišljajo.

Skupaj v prihodnjih letih računajo na zaposlitev štirih specializantov družinske medicine, za zdaj si pomagajo z dvema pogodbenima sodelavcema oz. z upokojenima zdravnikoma.

V brežiškem zdravstvenem domu sicer skupaj redno in pogodbeno zaposlujejo deset zdravnikov splošne medicine, deset drugih zdravnikov in deset zobozdravnikov.

Primanjkujejo jim tudi specialisti primarnega področja, predvsem specialista logopedije in defektologije, zaposlili pa naj bi klinično psihologinjo, ki letos končuje specializacijo. Nedavno so rešili problem dodatne pediatrinje. Težav s pomanjkanjem medicinskih sester oz. s pomožnim zdravstvenim kadrom v Brežicah nimajo.

Glede spremembe strokovnih normativov oz. t. i. glavarine splošne medicine je direktor pojasnil, da po ponedeljkovem sestanku ministra za zdravje Sama Fakina z direktorji slovenskih zdravstvenih domov v Brežicah "čakajo nove usmeritve, saj je minister v ponedeljek najavil, da naj bi ponovno odprli pogajanja s sindikati glede določitve ustreznega normativa".

Zdravstveni dom Brežice sicer zaposluje 125 ljudi in pokriva primarne zdravstvene potrebe približno 24.000 prebivalcev brežiške občine. Obiskujejo ga tudi bolniki sosednjih posavskih občin, je še povedal Levojević.