zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Brglez in Pahor dobila peticijo Romov iz Žabjaka

Piše: Radio Krka/Zveza Romov za Dolenjsko

Čas objave:
09.04.2016 08:08

Predsednik Zveze za Dolenjsko Bogdan Miklič je v četrtek predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu ob tem izročil peticijo Romov iz Žabjaka, s katero ti opozarjajo na »katastrofalne« razmere v romskem naselju Žabjak pri Novem mestu. Istega dne je Miklič peticijo izročil tudi predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

(Foto: Daniel Novakovič/STA)
Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je v četrtek sprejel predstavnike romske skupnosti v Sloveniji, ki so ga seznanili z aktualno romsko problematiko. Tradicionalnega srečanja pri predsedniku Državnega zbora RS, ob Svetovnem dnevu Romov – 8. aprilu, sta se udeležila tudi predstavnika Zveze Romov za Dolenjsko (predsednik Bogdan Miklič in podpredsednik Zvonko Golobič).

Predsednik Zveze za Dolenjsko Bogdan Miklič je predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu ob tem izročil peticijo Romov iz Žabjaka, s katero ti opozarjajo na »katastrofalne« razmere v romskem naselju Žabjak pri Novem mestu. Pri tem je še dejal, da se že dalj časa trudijo, da bi prišlo do ustreznega prenosa lastništva zemljišč, na katerih stoji romsko naselje Žabjak, saj je to ključno za legalizacijo naselja. Predsednika Državnega zbora RS je Miklič hkrati opozoril, da številni romski otroci še vedno šolo obiskujejo dobesedno iz blata, brez vode in elektrike. Pozval ga je, naj kot predsednik Državnega zbora RS stori vse, kar je v njegovi pristojnosti.

Istega dne je predsednik dolenjske zveze Romov peticijo izročil tudi predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, Varuhinji človekovih pravic Republike Slovenije, Vlasti Nussdorfer, in direktorju Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stanku Baluhu. V prihodnjih dneh bo peticija poslana tudi na naslov predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja. V sredo, 13. aprila 2016, ob 13. uri, pa bo peticija osebno vročena še županu Mestne občine Novo mesto, Gregorju Macedoniju.

Podpis pod zahtevo romske manjšine v Novem mestu so poleg prebivalcev Žabjaka prispevali še: novomeški romski svetnik Duško Smajek, krški romski svetnik Moran Jurkovič in občinski svetnik Bojan Tudija ter grosupeljski romski svetnik Bruno Brajdič. Pod peticijo pa so se podpisale tudi naslednje romske organizacije: Romsko društvo Mavrica, Romsko društvo Romano them, Romsko društvo iz Sveta Romov in predsednik Zveze Romov Slovenije.