prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

kekec Odkrito.si

Modni pogled: Je to okej?

Peter Prevc in Mina Lavtižar Mercuzza Njena.si

Peter Prevc pokazal sina

Novice Bela krajina

Britanski princ Edward v Beli krajini

Piše: STA

Čas objave:
14.05.2019 07:53

Britanski princ Edward danes začenja dvodnevni obisk v Sloveniji, kjer ga bo gostil predsednik republike Borut Pahor. Danes bosta med drugim v Beli Krajini skupaj obeležila prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva.

Osrednja tema obiska bo po napovedih britanskega veleposlaništva v Ljubljani proslavitev prijateljstva med Združenim kraljestvom in Slovenijo. V čast zgodovini in prihodnosti prijateljstva bosta Pahor in grof wesseški razglasila dan prijateljstva med državama.

Pahor in princ Edward bosta dan obeležila danes v Gornjem Suhorju pri Vinici, kamor bosta prišla ob 13.50 uri. Kraj nosi poseben zgodovinski pomen, saj je na tem mestu v času druge svetovne vojne strmoglavilo britansko vojno letalo, lokalno prebivalstvo pa je sestreljene pilote zaščitilo pred okupatorskimi silami. Vse od takrat vezi vodijo v močno bilateralno partnerstvo na področju skupne varnosti in obrambe, so zapisali na veleposlaništvu.

Ob 14. uri bo sledila slovesnost ob Dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, na kateri bosta govornika  položila venca pred spominsko ploščo zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator V.

Princ, ki je bil na obisku v Sloveniji že leta 2013, se bo drevi na ljubljanskem gradu udeležil letnega sprejema britanskega veleposlaništva, na katerem bodo obeležili 93. rojstni dan britanske kraljice Elizabete II.

Drugi dan obiska, v sredo, se bosta najmlajši sin britanske kraljice in predsednik republike v parku Tivoli med drugim udeležila dogodka mladinskega programa Mepi, na katerem bo več kot 200 mladih sodelovalo na različnih delavnicah.

Po pričakovanjih urada predsednika republike bo obisk britanskega princa zagotovo dal dodaten zagon dvostranskim odnosom med državama. Zlasti od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato državi povezuje dobro sodelovanje na evropski ravni in v okviru zavezništva.