kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Brusniške hrustavke že zrele in vabijo

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
08.06.2022 07:23

Vasica ob vznožju Gorjancev je že od nekdaj znana po češnjah brusniških hrustavkah, katerih glas se je nekoč širil vse do cesarjevega dvora na Dunaju. Znane pa so tudi po tradicionalnemu prazniku Brusniške hrustavke, katerega korenine segajo še v čase pred drugo svetovno vojno v leto 1912, zato velja njihov praznik za eno najstarejših prireditev na tem območju.

Še pred vojno je bilo pri vsaki hiši v Brusnicah in širši okolici po več češnjevih dreves, skupaj naj bi jih bilo v širši okolici celo 4.000, a po vojni so drevesa zaradi starosti propadala, ljudje pa nasadov niso obnavljali.

Sedaj pa se trend obrnil v pozitivno smer, tudi po zaslugi domačih gasilcev, ki vneto pripravljajo svoj praznik češenj, ki je vsekakor najboljša promocija avtohtone hrustavke.

Avtohtonost brusniške hrustavke namreč pomeni tudi to, da so naši predniki ravno v njej prepoznali tisti sadež, ki je najmanj občutljiv za različne bolezni in daje tudi v slabših letnikih še vedno zadovoljiv pridelek.

Danes je na območju Krajevne skupnosti Brusnice gotovo preko 1.800 dreves, vsa niso avtohtone Brusniške hrustavke, a sedaj domačini sadijo le to.

V letu 2014 so po dolgotrajnih pogajanjih in izvršenih analizah od Ministrstva za kmetijstvo pridobili certifikat za Brusniško hrustavko. Največ zaslug pa sta imela domačina Jože Ban in Anton Deželan, in tedanji Zavod za turizem MONM z tedanjim direktorjem Ivom Kuljajem. Zapisano je, da drevesa lahko razmnožuje Drevesnica Barbo in Kmetijska šola Grm.

Vrhunec prireditve je prodaja češenj, razstava češenj in razstava dobrot katere spečejo gospodinje naše Krajevne skupnosti, pa tudi iz sosednjih vasi.

Tudi letos bomo po dveh letih organizirali že omenjeni Praznik Brusniške hrustavke in to v soboto 11. junija s pričetkom ob 13. uri z razstavo češenj in prodajo češenj in prodajo češnjevih dobrot. Od 20. ure do 2. ure pa nas bo zabaval ansambel BANOVŠEK.