hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

Novice Kočevje

Bunker Škrilj v dobrem letu delovanja obiskalo več kot 8.000 ljudi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.10.2018 17:57

Zaprto območje Kočevske Reke je za Slovence, pa tudi mnoge tujce, desetletja predstavljalo sinonim za strogo varovano kočevsko skrivnost.

S 1. junijem 2017, se je to spremenilo, saj je nekdanji komunikacijski center goteniškega podzemlja, imenovan K-35 oz. Bunker Škrilj, na široko odprl vrata za turistične obiske.

Objekt se še vedno nahaja na zaprtem območju na Kočevskem, kjer veljajo stroga varnostna pravila, zato je ogled in dostop do tja mogoč samo ob predhodni najavi in v organizirani skupini do 25 ljudi. 

Bunker se nahaja sredi kočevskih gozdov, znotraj strogo varovanega območja Škrilj, ki je bil v času Jugoslavije del velikega zaprtega vojaškega območja, kamor navadni državljani nismo imeli dostopa. V času hladne vojne so 80 metrov pod površjem zgradili 500 metrov hodnikov in šest podzemnih sob. Vstop v rov se začne v prostoru, kjer obiskovalci v za to namenjene omarice odložijo svoje telefone in druge morebitne snemalne naprave, saj je snemanje strogo prepovedano. Pot se nadaljuje po dolgem, hladnem hodniku, kjer temperatura ne preseže 8 stopinj. Sledi vstop v bivalni del, kjer pa je temperatura stalna, okoli 17 stopinj, saj je le ta že ogrevan. Bunker ima svoje vodno zajetje in dva generatorja za proizvodnjo električne energije. V njem lahko 30 oseb ostane celo sto dni brez zunanje pomoči, tudi če bi prišlo do atomskega udara.  Vse, kar se nahaja v bunkerju je  avtentično in še vedno deluje. Za turistične namene je dodanih nekaj vsebin za lažje dojemanje zgodovine tistih časov.

Da gre za ekskluziven turistični produkt in zares posebno doživetje dokazuje podatek, da je bunker v dobrem letu obiskalo več kot 8.000 ljudi.