zakon privlačnosti Dobra karma

Zakon privlačnosti v želeno smer lahko sprožimo...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 26. maja

katedrala svobode Reporter.si

Katedrala Svobode: Sprte stranke bivše koalicije ...

Družina Grivec, nov hlev Svet24.si

Na pogorišču je zrasel nov gospodarski objekt

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

petra-roi Odkrito.si

Se žena slovenskega pevca res videva z Donaldom ...

Ana Praznik Njena.si

Ana Praznik se je na skrivaj pripravljala več ...

Novice Novo mesto

Častim pol litra

Piše: ŠOS/STA

Čas objave:
07.10.2019 13:35

Študentske organizacije treh javnih univerz pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj z lokalnimi študentskimi klubi danes začenjajo jesensko krvodajalsko akcijo Častim pol litra, ki bo potekala do konca oktobra. Študenti bodo lahko darovali kri v večjih krajih po Sloveniji.

56931988_276348553288232_4967769898534043648_n.jpg
Krvodajalska akcija Častim pol litra! v Krškem
Foto: Klub posavskih študentov

V Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Kri zdravega človeka je tako nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker pa ima ta
tekočina določen rok trajanja in tudi potrebe po krvi se hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami, tudi mi
sami.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča.

Krvodajalska akcija študenti.JPG
Študenti na krvodajalski akciji
Foto: OZRK NM

Tokratna jesenska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten oktober, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij univerz, številnih študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

Seznam terminov in lokacij je objavljen tukaj in FB strani “Častim pol litra”.

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri [4], so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni,
da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.

KLEMEN PERAN, PREDSEDNIK ŠOS: “Več kot 10 let na Študentski organizaciji Slovenije in študentskih organizacijah pod njenim okriljem organiziramo vseslovensko študentsko krvodajalsko akcijo. V Sloveniji se lahko pohvalimo z visoko pripravljenostjo ljudi za darovanje krvi, kar ima tudi hvalevredno tradicijo – verjamem, da je k temu pripomogla tudi tradicionalna vseslovenska študentska akcija Častim ½litra. Zelo sem vesel, da se študentje vsako leto številčno odzovejo s takšno željo in voljo pomagati sočloveku na ta plemeniti način: da častijo rundo, ki rešuje življenja.” 

Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo ob malici vsak darovalec prejel tudi simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor.