državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Častitljivih 90 Julija Simoniča

Piše: R.K.

Čas objave:
01.12.2023 08:01

17. novembra 2023 je gospod Julij Simonič iz Metlike, dopolnil 90 let. Gospod Julij se je rodil in odraščal v osemčlanski družini v Drašičih pri Metliki. Spomini na mlada leta, pravi, so grenko-sladki, saj se še spominja trpljenja, pomanjkanja in discipline, ki so mu krojili mladost po drugi svetovni vojni. Kot številne druge otroke tistega časa so tudi njega pogosto poslali na pomoč pri različnih kmečkih opravilih. Takrat, pravi, sta bili povezanost med ljudmi in med sosedska pomoč še močni vrednoti.

Nato je prišel čas, ko je moral obleči vojaško suknjo in za nekaj časa zapustiti domači kraj. Po služenju vojaškega roka se je vrnil domov in se sprva zaposlil v Kmetijski zadrugi Metlika, kasneje pa pri bratu Ivanu v Mizarstvu Simonič, kjer je ostal do upokojitve. Ob službi je doma opravljal še popoldansko obrt, poskrbeti pa je bilo treba tudi za domačo kmetijo. Da je mojster svojega poklica potrjujejo številna naročila, ki prihajajo tudi iz tujine. Družini iz Nemčije je pri 70-tih letih izdelal stopnice, pred tremi leti pa so nastala še nova okna za cerkev v Slamni vasi.

Čeprav so bili njegovi dnevi zapolnjeni z delom in skrbjo za družino, pa je vedno našel čas za druženje in zabavo. Dolga leta je bil aktiven član gasilskega društva, pet desetletij je prepeval v mešanem cerkvenem zboru, nadvse rad pa je raztegnil tudi meh harmonike, kar lahko potrdijo svatje z najmanj stotih porok, pravi gospod Julij.


Od ženine smrti živi sam; skrbi za vsa hišna opravila, obdeluje vinograd v Drašičih, vozi avto in je povsem samostojen. Dnevno spremlja dogodke doma in v tujini in je “z vsem na tekočem”.

Življenje piše res zanimive zgodbe in teh gospodu Juliju ne zmanjka. Njegove pripovedi izrišejo obraze številnih prijateljev, znancev in sosedov, ki so si vedno priskočili na pomoč. Izrišejo se tudi podobe tistih manj prijaznih časov, ko je bil večkrat lačen, kakor sit, a z nasmehom pove, da je s trdim delom in dobro voljo v življenju premagal še tako visoko oviro.

V družbi prijateljev, sosedov, treh otrok in petih vnukov smo mu vse dobro zaželeli tudi predstavniki krajevne in občinske organizacije Rdečega križa Metlika ter županja občine Metlika, gospa Martina Legan Janžekovič.