pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Čebele – prijateljice za prihodnost

Piše: R.K.

Čas objave:
26.04.2024 07:32

V Knjižnici Dolenjske Toplice so v sklopu dogajanja ob svetovnem dnevu čebel pripravili celodnevno dogajanje, s katerim so osveščali o pomenu čebel za človeka in naravo.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v mesecu do svetovnega dneva čebel (20. 5.) pripravlja pestro dogajanje, namenjeno osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeka in naravo. Zvrstilo se bo tudi več dogodkov za odrasle in otroke v vseh enotah novomeške knjižnice.

V Knjižnici Dolenjske Toplice so pripravili celodnevno dogajanje, zaznamovano s čebelami. Začeli so z odprtjem fotografske razstave Čebele vsestranske umetnice Nastje Vidmar. Njen fotografski pogled nam omogoča natančen vpogled v čarobni svet teh bitij, ki navdušujejo s svojim delom in pomembnostjo za okolje. Za eno izmed razstavljenih slik pa je prejela mednarodno nagrado. Razstava bo v avli Kongresno-kulturnega doma Dolenjske Toplice na ogled še dva meseca.

Blaž Šercelj, izkušeni lokalni čebelar, je obiskovalcem predstavil osnove medičarske dejavnosti. Razkril je skrivnosti čebelje paše in pridelave medu ter drugih čebeljih izdelkov, kot sta propolis ter matični mleček. Obiskovalci so spoznali tudi pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu, ter poskusili hojev ter bršljanov med naravnost iz satovja.

Za najmlajše je knjižničarka Doris pripravila posebno pravljico o čebeljčnjačku Filipu, ki ne želi biti trot, kasneje pa so z Darjo Hrovatič (RIC Novo mesto, VGC Skupaj) izdelovali leteče čebelice na lesenih paličicah.

Obiskovalci so na predavanju Toneta Andrejčiča Čebelarstvo nekoč in danes izvedeli več o zgodovini čebel, čebelarjenja ter sodobnih praksah, odžejali pa so se lahko z medenim napitkom in posladkali s posebno brezglutensko medeno sladico gostilne Oštarije Herbelier. Dogodek je tako združil izobraževanje, umetnost in kulturo s kulinaričnimi užitki, v čast bitjem, ki so nedvomno naše prijateljice za prihodnost.