EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Novice Ljubljana

Cerkve 4. maja odpirajo vrata

Piše: STA

Čas objave:
28.04.2020 17:46

V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Ob tem bodo skladno s pravili v času epidemije veljali zaščitni ukrepi.

Pogoji za udeležbo vernikov pri maši bodo, kot so zapisali pri SŠK, razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter nošnja zaščitne maske. Ni pa SŠK v sporočilu za javnost navedla najmanjše predpisane razdalje med verniki.

Za namen odprtja cerkva bodo sicer škofje v četrtek izdali posebna navodila, v katerih bodo zapisana določila za prejem zakramentov, kot so sveta spoved, krst, poroka in bolniško maziljenje.

Vlada in pristojna strokovna svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje za zdaj še nista uskladili odgovora na potezo SŠK, je za STA povedala vodja omenjene skupine Bojana Beović.

Do odprtja cerkva prihaja v času postopnega rahljanja ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa, v katerega pa cerkve in dejavnosti v njih zaradi še vedno veljavnega odloka o prepovedi zbiranja še niso bile zajete.

S 4. majem se sicer v Sloveniji odpirajo frizerski in kozmetični saloni, v zadnjem tednu pa so vrata med drugim znova odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, vulkanizerske in nekatere servisne delavnice ter avtopralnice.