andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

Cerod z rešitvijo za obdelavo komunalnih odpadkov

Piše: STA

Čas objave:
26.10.2017 14:53

Cerod in 10 občin družbenic naj bi zgradili obrat za biološko stabilizacijo odpadkov.

Cerod in 10 dolenjskih ter belokranjskih občin družbenic naj bi po neuspelem projektu Cerod II na deponiji Leskovec pod Gorjanci zgradili obrat za biološko stabilizacijo odpadkov, mehansko pa naj bi te obdelovali v Ljubljani. Do njegove zgraditve naj bi oba postopka izvajala ljubljanska Snaga. Projekt so predstavili na včerjašnji skupni seji svetov pri projektu sodelujočih dolenjskih in belokranjskih občin v Dolenjskih Toplicah.

Direktor Ceroda Albin Kregar je povedal, da naj bi naložba v omenjeni leskovški obrat stala 4,6 milijona evrov, skupaj z zunanjo ureditvijo pa 5,5 milijona evrov. Denar bi prispevale partnerske občine. Odločitev glede omenjenega načrta pa pričakujejo najpozneje do konca leta.

Sicer pa omenjeni predlog, ki naj bi zagotovil dolgoročno rešitev problema mehanske in biološke obdelave komunalnih odpadkov na Leskovcu in hkrati stabilnost Cerodovega delovanja ter cenovno konkurenčnost, predvideva možnost sodelovanja z Mestno občino Ljubljana in tamkajšnjo Snago.


V okviru tega naj bi odpadke iz Dolenjske mehansko in biološko do predvidoma jeseni 2019 obdelovali v Ljubljani, po zgraditvi obrata za njihovo biološko stabilizacijo na Leskovcu pa jih naj bi v Ljubljani le še mehansko obdelovali.

Kregar je dodal, da se z Mestno občino Ljubljana in tamkajšnjo Snago o omenjenem sodelovanju sicer še dogovarjajo, hkrati pa morajo projekt potrditi pristojni sveti občin, ki so še ostale pri projektu Cerod II. Posavske občine in Občina Šentjernej so namreč od tega odstopile.

Graditi bi lahko začeli v drugi polovici prihodnjega leta in obrat na Leskovcu zgradili do jeseni 2019. Problem obdelave komunalnih odpadkov zdaj rešujejo z zunanjim izvajalcem, kar jim ne zagotavlja stabilnosti delovanja in konkurenčne cene na daljši rok, je še povedal Kregar.

V projektu Cerod II je sicer ostalo 10 dolenjskih in belokranjskih občin. Ker se je z izstopom petih občin količina odpadkov zmanjšala za približno tretjino, pa je morala družba Cerod pripraviti nov oz. novi količini prilagojen projekt.