krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Novice Žužemberk

Cesta od Dvora do Soteske znova odprta

Piše: Dolenjski list, M.Ž./STA

Čas objave:
10.10.2019 10:31

Državno cesto na odseku Dvor–Soteska, ki so jo zaprli za ves promet 27. oktobra, so danes po osmi uri zjutraj znova odprli.

Odsek od Dvora do Drenja je bil zadnji del gradnje suhokranjskega vodovoda, ki je zaradi zelo zahtevnega terena terjal še posebno skrb za varnost.

Kot je pojasnil žužemberški župan Jože Papež, so dela potekala, kot je bilo načrtovano.

Na žužemberški občini so pojasnili, da so gradnjo odseka med Dvorom in Sotesko zaradi zahtevnosti uvrstili med zadnja terenska dela tega projekta. 

Leta 2016 začeto gradnjo suhokrajnskega vodovoda, pri kateri ob nosilni Občini Žužemberk sodelujejo občine Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje so sicer do zdaj opravili 99-odstotno. Osnovni del vodovoda so končali, v predvidoma letu dni pa nameravajo zgraditi še skupaj približno pet kilometrov sekundarnih vodov.

Koordinator projekta oskrbe s pitno vodo Suhe krajine Rafko Križman je STA povedal, da bo celotna naložba brez davka stala 37 milijonov evrov, 85 odstotkov denarja zanjo pa bodo dobili iz evropskih virov in od države.

Gradnja omenjenih sekundarnih vodov v občinah Žužemberk, Dolenjske Toplice in Dobrepolje jih bo stala še dodatne približno štiri milijone evrov, pri čemer računajo na sofinanciranje po enakem ključu. V nasprotnem računajo na sofinanciranje prek regionalnih razvojnih agencij.

Sicer pa bodo še najmanj pol leta po končani gradnji izvajali individualne priklope in druge potrebne postopke, je dodal Križman in opozoril, da so sodelujoče občine ob gradnji novega vodovodnega omrežja ob številnih trasah prenovile cestno in drugo infrastrukturo. Ponekod v Suhi krajini bo projekt območne vodooskrbe "projekt stoletja", je še ocenil.

Po podatkih žužemberške občine bo celotna naložba zanesljivo vodooskrbo zagotovila skoraj 14.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja.