senica-kresal-mala-seva_ms-pl Svet24.si

FOTO: To je ta hip najdražja hiša naprodaj v ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

maja-založnik, matevž-andročec-ževža, podcast-odkrito Odkrito.si

Maja Založnik: »Verjetno sem slovenska ...

olimpija dragons 3 Ekipa24.si

Drama na predstavitvi Riere! Dragonsi so ...

Novice Ljubljana

Cigler Kralj: Dom za starejše v Osilnici ni optimalna izbira

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2021 15:00

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj glede dokončanja objekta doma za starejše v Osilnici, v katerega je bilo v preteklosti že vloženega 1,5 milijona evrov, navaja, da njegovo ministrstvo sicer podpira idejo o investiciji. Vendar pa dom v Osilnici zaradi lokacije ni optimalna izbira, je dodal.

Zaradi specifike lokacije, kjer je objekt, dogovori o izvajanju različnih možnih dejavnosti v objektu še potekajo. Končna odločitev zato še ni znana, je minister zapisal v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Primoža Siterja iz Levice, ki ga je med drugim zanimalo, zakaj ministrstvo še ni zagotovilo nadaljevanja gradnje domov v Vrtojbi in Osilnici in njuno vključitev v javno mrežo domov.

Po ministrovih besedah oddaljenost objekta v Osilnici od javnih institucij, kot so zdravstveni dom, laboratorij, bolnišnica, urgenca, zobozdravnik, okulist in vzdrževalec slušnih aparatov, predstavlja preveliko oviro za ustrezno delovanje doma za starejše. To so po njegovem razlogi, zakaj dom za starejše na omenjeni lokaciji ni optimalna izbira.

V Občini Osilnica pa si želijo, da bi jim država prisluhnila in pomagala, da bi se objekt doma dokončal in zaživel. Na to sta v začetku oktobra opozorili tudi županja občine Alenka Kovač in predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden.V gradnjo doma starejših v Osilnici so doslej že vložili državna sredstva, ki jih je občina pridobila prek Razvojnega centra Novo mesto. Občina je pripravljena dom brezplačno prenesti na državo, pričakuje pa, da se ga dokonča.

Glede objekta v Vrtojbi pa je minister v odgovoru Siterju navedel, da ga je Družba za upravljanje terjatev bank prodala družbi Dom upravljanje, ki je na nedavnem razpisu ministrstva pridobila koncesijo. Dom v Vrtojbi bo tako začel delovati v letu 2022, je zapisal v odgovoru, v katerem je med drugim ponovil tudi nekatere že znane številke o vlaganjih v domove.

Na februarja zaključenem razpisu za podelitev koncesij domovom za starejše so sicer izbrali 11 domov, ki bodo predvidoma zagotovili 1285 mest za starejše. Najvišjo oceno je pridobil prav Dom upravljanje, družba za investicije, upravljanje in vzdrževanje objektov. V domu v Vrtojbi bo tako na voljo 150 mest za starejše.