Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Čistilna akcija "Očistimo sosesko" je uspela

Piše: R.K.

Čas objave:
29.03.2021 16:06

V soboto so v novomeških krajevnih skupnostih v sodelovanju s Komunalo Novo mesto in ostalimi partnerji uspešno izpeljali čistilno akcijo. Čeprav v negotovih časih, so občani aktivno pristopili k akcij in vnovič dokazali, da sta solidarnost in sodelovanje ključni za povezovanje občanov, predvsem pa, da je čisto okolje ena vodilnih prioritet v Mestni občini Novo mesto.

V čistilni akciji je v domači krajevni skupnosti Drska sodeloval tudi župan Gregor Macedoni, kjer so med drugim poskrbeli tudi za bolj čisto okolico čolnarne v Irči vasi, ob tej priliki pa je župan izrazil zadovoljstvo, da so ljudje kljub trenutnim razmeram pristopili k akciji in s tem izrazili, da jim ni vseeno v kakšnem okolju živijo.

Medtem, ko so v določenih krajevnih skupnostih krajanom na pomoč priskočili
gasilci, so v krajevni skupnosti Center krajanom razdelili metle in se poigrali s sloganom »da je najprej potrebno pomesti pred svojim pragom«. Iz krajevne skupnosti Uršna sela so sporočili, da je v akciji sodelovalo prek 60 krajanov, da pa opažajo, da se je, predvsem ob glavnih cestah, povečala količina odpadkov v primerjavi s prejšnjimi leti. V krajevni skupnosti Majde Šilc so poleg soseske poskrbeli tudi za čistost Ragovega loga, ki ga nekateri imenujejo tudi mestna pljuča Novega mesta. V krajevni skupnosti Bučna vas je sodelovalo kar prek 150 ljudi, nabrali so velike količine odpadkov, v sosednji krajevni skupnosti Bršljin pa so poleg čistilne akcije poskrbeli za pogozdovanje mestne hoste. Udeležencem se je pridružil podžupan Boštjan Grobler, mestna hosta pa je bogatejša za 1400 sadik smrek in bukve.

Čistilni akciji so se v večini pridružili tudi vrtci in osnovne ter srednje šole, prvič letos v sklopu poziva Europe Direct Novo mesto tudi podjetja, ki so na delovno soboto čistila okolico podjetij. Akciji se je pridružila tudi skupna občinska uprava občin Dolenjske (SOUOD) ki v sklopu akcije pri subjektih, ki izvajajo gostinsko dejavnost izvaja nadzor nad vključenostjo v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, pri čemer preverjajo, ali subjekti posedujejo zabojnike za komunalne odpadke. Prav tako se v okviru akcije še vedno vrši nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih iz strani občanov. Nadzor SOUOD se izvaja na pobudo občanov, ki še posebej v
zadnjem času opažajo prepolne ekološke otoke, tudi kot posledico večjih količin
odpadkov zaradi dostav prehrane v času epidemije.


Iz Komunale Novo mesto so sporočili, da se je v sklopu čistilne akcije Očistimo sosesko zbrala ogromna količina odpadkov, pri čemer ocenjujejo, da gre za najbolj uspešno akcijo do sedaj. Obenem občane nagovarjajo, naj za čisto okolico skrbijo vse dni v letu, saj lahko le s skupnimi močmi dosežemo bolj
čisto okolje.