zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Kočevje

Čistilna akcija tudi na Kočevskem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.04.2013 18:51

V Kočevju, po površini največji slovenski občini, so danes uspešno izvedli očiščevalno akcijo, ki se je udeležili okoli 1500 občanov različnih starosti.

Kot je dejala Tina Kotnik, vodja projekta Očistimo Kočevsko, so se v akcijo vključili predvsem zavestni in ekološko ozaveščeni prebivalci Kočevke različnih starosti. Posamezne akcije so potekale ves teden, odmevna je bila ona, ko so s pomočjo dijakov Gimnazije in Srednje šole ter gozdarjev ZGS OE Kočevje naredili še korak naprej, očsitili so namreč odseka cest Koprivnik - Kočevje in Brezovica – Livold. Danes so čiščenje nadaljevali ob najbolj prometnih cestah v občini ter številnimi potmi. Na meji med kočevsko in Ribniško občino, na prevoju Jasnica, smo srečali kočevskega župana dr. Vladimirja Prebiliča in njegovo ekipo, ki je v poldrugi uri zbrala za pol ducata različnih smeti. Kot kaže so na rob gozda romale bodisi neposredno iz avtomobilov bodisi ob premoru šoferjev na manjšem počivališču. Veliko so jih nevestneži pripeljali in tod tudi odvrgli.

Že v petek so, 24. marca 2012, je Društvu ekologov brez meja uspelo povezati kar 289.000 prostovoljcev ali povedano drugače – več kot 14 % vseh prebivalcev naše države. Druga vseslovenska čistilna akcija »Očistimo Slovenijo za vedno 2012« je bila tako najuspešnejša prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Del vseslovenske čistilne akcije v letu 2012 je bilo tudi 1555 občank in občanov občine Kočevje (skupaj z vrtci in šolami je v akciji sodelovali 3115 občank in občanov). Na zbirni center v Mozlju smo v okviru akcije pripeljali 76 ton raznovrstnih odpadkov (od tega 5,8 ton salonitnih plošč).


Problematika divjih odlagališč v občini Kočevje še naprej ostaja pereč problem. V redno vzdrževanem Registru divjih odlagališč http://register.ocistimo.si so trenutno vpisane 103 lokacije še ne očiščenih divjih odlagališč. Zaskrbljujoča je tudi onesnaženost kraškega podzemlja, ki na področju naše občine spada v sam vrh onesnaženosti v RS. Od okvirno 600 registriranih kraških jam in brezen (področje občine Kočevje) je onesnaženih približno 15 do 20 % vseh.