Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Črnomelj

Črnomaljska CI za referendum o migrantskem centru

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.12.2016 15:06

Črnomaljska Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini bo najkasneje do petka vložila pobudo za izvedbo občinskega referenduma glede njegove postavitve. Pobudo bodo vložili, ker menijo, da bi o tem morali odločati občani in ne peščica občinskih svetnikov, je povedala predstavnica pobudnikov Maja Kocjan.

Predstavnica črnomaljske civilne iniciative in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Kocjanova je hkrati napovedala, da bodo podpise na različnih koncih zbirali do petka. Do zdaj pa so zbrali že zadostnih sto podpisov za vložitev referendumske pobude.

Glede nadaljevanja postopka je pojasnila, da mora občinski svet po vložitvi pobude to obravnavati na svoji prvi prihodnji seji, občina pa mora nato v roku treh mesecev razpisati referendum. Pobudniki bodo morali zbrati tudi še overjene podpise petih odstotkov volivcev v občini, glede na zahtevane postopke pa referendum pričakujejo spomladi, je še dejala Kocjanova.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je v odzivu na omenjeno referendumsko pobudo za STA povedala, da s to še ni seznanjena. Sicer pa jo bodo, ko jo bodo dobili, preučili in hkrati vnovič preverili, ali namerava država omenjeni center na Črnomaljskem sploh postavljati, je še dejala.


Črnomaljski svetniki so sicer na svoji zadnji novembrski seji z večino sprejeli sklep o begunskem centru na svojem območju, proti so bili le svetniki SDS. Da bi šlo za nastanitveni center, so odločno zavrnili, pristali so le na možnost sprejemno-registracijskega centra in še to zgolj v primeru izredno okrepljenih migracij na svojem območju in ko domača policija tega ne bi več zmogla. Enak sklep je oktobra sprejel tudi črnomaljski varnostni sosvet.

Pristojno ministrstvo in črnomaljska občina sta se sicer najprej pogovarjala o možnosti morebitne vzpostavitve začasnega sprejemno-registracijskega centra na Vražjem kamnu pri Črnomlju, a je zgolj pogovor o tej možnosti v delu tamkajšnje javnosti in pri uporabnikih omenjenega zemljišča naletel na nasprotovanje.

Kot je ob oktobrskem protestu, ki ga je v Črnomlju pripravila omenjena civilna iniciativa, povedala Kocjanova, naj bi Črnomaljci nasprotovali migrantskemu centru na svojem območju in se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine in tudi s cestnimi zaporami.