Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

DAN D zaključili serijo koncertov v placu

Piše: RK

Čas objave:
31.01.2018 15:12

Z dvema januarskima koncertoma so Dan D zaključili niz predstavitev v svojem »placu za vaje« in se za nekaj časa poslovili od poslušalcev.

Zaklonišča, skladišča, garaže in sobe brez oken – takšni so prostori, v katerih glasbeniki preživijo bistveno več časa kot na koncertnih odrih. Daleč od oči javnosti se družijo, pogovarjajo, kregajo, sestavljajo in razpadajo, vmes pa ustvarjajo skladbe, ki bodo ušesa poslušalcev dosegle šele leta za tem, ko so nastale.

Na začetku kariere so prav druženja s prijatelji v placu za vaje prvi in najbolj občutljiv stik z realnostjo. V takih trenutkih se glasba predstavi v najbolj neokrnjeni podobi in brez olepšanj, ki jih bo nekoč morda deležna na koncertnih odrih, od prijateljev pa je upravičeno pričakovati najbolj tehtne pripombe - tudi tiste, ki bolijo. Izvajalci, ki se uspejo prebiti do uspešne kariere, takšna druženja z leti navadno opustijo. Javna podoba glasbenikov je pogosto v neskladju s tisto, ki priplava na površje v dolgih obdobjih izolacije v prostoru za vaje, nekoč dragoceni komentarji prijateljev pa sčasoma začnejo predstavljati motnjo v delovnem procesu. Pokanje vezi, spremembe in ločitve tako postanejo sestavni del odraščanja.

Idejo o obuditvi živahnosti v placu za vaje so Dan D prvič preizkusili že leta 2013. Dogodek je bila prekrasen, vendar so se za napoved cele serije javnih vaj dokončno opogumili šele lansko pomlad. Seveda je bil prisoten dvom. Kaj, če nihče ne bo prišel tako daleč poslušat glasbe, ki je ne pozna? Kaj, če jim ne bo všeč? Kaj, če se ne bomo imeli kaj pogovarjati?

Že prvi koncert, ki so ga Dan D odigrali aprila 2017, je te dvome razblinil. Ljudje so prišli z vseh koncev in krajev Slovenije opazovat ustvarjalni proces in poslušat takrat še povsem surove osnutke novih skladb. Tekom celega leta so prihajali in s svojimi odzivi na vajah pomagali soustvariti več kot uro nove glasbe, v druženjih po nastopih pa se je porodilo še veliko svežih idej in spletlo nekaj novih prijateljstev.

Ob koncu lanskega leta so mnogi že začeli opozarjati, da ne gre več samo za vaje, temveč za nov format koncerta. Zlitje sproščenosti in resnosti v majhnem in domačem prostoru, v katerem se vsi vidijo iz oči v oči, je pustilo močan vtis pri obiskovalcih, še močnejšega pa pri skupini sami.  Po 9 koncertih, na katerih je več kot 1000 obiskovalcev lahko slišalo 25 novih skladb, so Dan D s tovrstnimi dogodki za nekaj časa zaključili. Vse, kar je nastalo, bo treba urediti, posneti in še zadnjič vzeti pod drobnogled. Morda pa letos od Dan D lahko pričakujemo še nekakšen album - kdo bi vedel.

Foto: Marko Alpner